назад

pozutuvna praktuka. ato 2В Україні учасники АТО мають невід’ємне право на отримання земельної ділянки. Ініціатива з боку держави забезпечити земельними ділянками учасників АТО є необхідною, але як виявилося на практиці домогтися цього права в наш час досить проблематично так як реалізація цього права зазнає певних труднощів. Це пов’язано зі складнощами, які виникають у військовослужбовців в ході отримання необхідної інформації щодо вільних земельних ділянок та належним оформленням необхідних документів. Хоча основні труднощі при отриманні земельної ділянки зумовлені складністю відповідної процедури.

       Першочергово, для виділення земельної ділянки необхідним є подання заяви (клопотання) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, у якій вказується цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Якщо ж земельна ділянка сільськогосподарського призначення знаходиться за межами населених пунктів, слід звертатися до територіальних органів Держгеокадастру України.

       Як показує практика для учасників АТО Більмацького району саме на цьому етапі і гальмується отримання земельної ділянки, так як починається безпідставне затягування органом Держгеокадастру або ОМС прийняття рішення щодо надання дозволів, внаслідок чого зацікавленій особі не надають ані дозволу на розроблення документації із землеустрою, ані мотивованої відмови у його наданні.

      pozutuvna praktuka. ato 1 Саме на цій стадії отримання земельних ділянок до Більмацького бюро правової допомоги звернулися Володимир Бухало та Миколо Лазуренко. Учасники АТО пояснили, що приблизно пів року назад відправили клопотання та станом на сьогоднішній день їм нічого не відомо, хоча уповноважений орган у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмому в його наданні. Ні одного, ні другого рішення отримано не було. 

       І фахівці Більмацького бюро правової допомоги взялися за роботу, почалися масові дзвінки до Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, надсилання запитів на інформацію, подача повторного клопотання. Працівники Держгеокадастру чіткої інформації не надавили, виправдовуючи це тим що, багато заяв надходить, не встигають у місячний строк розглядати. Наступним етапом стало звернення до Урядового контакт центру та дзвінки на «гарячі» лінії Держгеокадастру…

Станом на сьогодні маємо:

  • Микола Лазуренко отримав позитивне рішення на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Наступним кроком буде укладення договору на розробку документації із землеустрою із суб’єктом господарювання – виконавцем робіт із землеустрою;
  • Володимир Бухало отримавши позитивне рішення уклав договір на розробку документації та сподіваємося, що згодом отримає свідоцтво про право власності на нерухоме майно та витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та, нарешті, фактично та юридично стане повноцінним власником земельної ділянки.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.