назад

Про особливості призначення пенсії для матерів-героїнь консультує фахівець Рахівського бюро правової допомоги

bahatodit    У середу, 29 березня, заступник начальника Рахівського бюро правової допомоги Василь Савуляк провів виїзний прийом громадян у сільській раді с. Костилівка Рахівського району. Місцевих мешканців цікавили питання щодо пільг, передбачених для матерів-героїнь, порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги інвалідам та відповідальності за несвоєчасне подання е-декларації.

    Громадянам було роз’яснено, що відповідно до законодавства України, передбачено зменшення віку при виході на пенсію для матерів-героїнь. Так, відповідно до ст. 17 Закону України «Про пенсійне забезпечення», жінки, які народили більш як п’ятеро дітей і виховали їх до восьмирічного віку, мають право на пенсію за віком вже після досягнення 50 років (при стажі роботи не менш як 15 років із зарахуванням до стажу час догляду за дітьми).

Savuljak

    Постанова Кабінету Міністрів України «Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро і більше дітей» передбачає також, що жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві (зайняті на постійній роботі у сільськогосподарському виробництві у колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у фермерських та інших господарствах, незалежно від форм власності та господарювання) та виховали п’ятеро або більше дітей до 14-річного віку, мають право на пенсію на пільгових умовах незалежно від віку та наявного трудового стажу.    
    Крім цього, Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до восьмирічного віку, встановлюється надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа, згідно із законом у розмірі від 20 до 25 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

    Відповідно до постанови КМУ №261 від 2 квітня 2005 року Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, і державної соціальної допомоги на догляд, соціальна допомога встановлюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у такому розмірі: 100 відсотків – інвалідам I групи, жінкам, яким присвоєно звання «Мати-героїня»; 80 відсотків – інвалідам II групи; 60 відсотків – інвалідам III групи.
    Також фахівець надав наступне роз’яснення щодо відповідальності за несвоєчасне подання декларації: відповідно до ч. 1 статті 172-6 КУАП, несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, карається накладенням штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  
   Нагадуємо, що Рахівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Рахів, вул. Миру, 1.