назад

На захисті прав внутрішньо переміщених осіб

ShM 171102 012 листопада на базі Шосткинського місцевого центру з надання БВПД відбулася правопросвітницька бесіда для представників громадської організації « Організація переселенців « Потрібні люди» на тему « Як переселенцю захистити свої права». Метою даної зустрічі було з’ясування найгостріших потреб, з якими стикаються переселенці кожного дня.

Інтегратор місцевого центру Юлія Зацаринна розповіла про порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, окреслила спільні напрямки роботи громадської організації, яка опікується переселенцями та місцевого центру в сфері захисту внутрішньо переміщених осіб, навела приклади успішних справ .

« До Шосткинського місцевого центру звернувся чоловік похилого віку, який приїхав з м. Горлівка Донецької області, наданий час проживає в м. Шостка. Він розповів, що в порядку реалізації свого права на отримання електронного пенсійного посвідчення  неодноразове звертався до місцевого  управління Пенсійного фонду України, але так і до сьогоднішнього дня нічого не отримав. Юристами місцевого центру були підготовлені та направлені листи до управління Пенсійного фонду України та до регіонального уповноваженого з прав людини. Із відповідей державного органу вбачається  помилка, яка була здійснена посадовою особою, яка здійснила  реєстрацію даних в  електронному реєстрі та внесла більше 50 символів, що не відповідає формату електронної заяви. На сьогоднішній день ця справа тримається на контролі та вживаються всі заходи щодо вирішення даної проблеми», – розповіла Юлія Зацаринна.

ShM 171102 02

Голова громадської організації « Організація переселенців « Потрібні люди» Василь Бороздін розповів  про проблеми з якими  стикаються внутрішньо переміщені особи.

«Чужі серед своїх  – саме так характеризують себе вимушені переселенці, опинившись в чужому місті своєї країни. Складні життєві обставини не позбавили цих людей віри в майбутнє, отже з усіх зусиль вони намагаються соціально адаптуватися, дехто вже працевлаштувався, а дехто перебуває в активному пошуку», – акцентував увагу Василь Бороздін.

ShM 171102 01

Протягом зустрічі з’ясувалось, що дуже гостро стоїть проблема отримання соціальних виплат, нарахування пенсій, житлового забезпечення.

Захід проходив дуже активно, адже усі проблеми важливі та життєві. Присутнім наголошено про їх право на звернення до центрів безоплатної вторинної правової допомоги для отримання юридичних послуг, також були розповсюджені інформаційно-роз’яснювальні матеріали та доведено до відому, що в разі потреби юристи центру можуть надати правову допомогу за місцем перебування переселенців з фізичними вадами.

 

Довідково: Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.