назад

На Запоріжжі обговорювали питання дотримання прав людини

34602578 913701968802547 6262685113595723776 nПрава людини – це невід’ємні права всіх людей незалежно від раси, статі, мови, віросповідання, політичних та інших поглядів, національного або соціального походження, ставлення до власності, місця народження або будь-якого іншого статусу.

       Всі права людини – будь то такі цивільні і політичні права індивіда, як право на життя, рівність перед законом і свобода слова, такі економічні, соціальні і культурні права, як право на працю, соціальне забезпечення і освіту, або колективні права, такі як право на розвиток і самовизначення, – є неподільними, та взаємозалежними та взаємопов’язаними.

       6 червня поточного року у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях відбулася робоча зустріч за участі представників системи БПД та представника Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

       Голова регіонального офісу Октам Газиєв повідомив присутнім, що з березня 2014 року Управління Верховного комісара Організації Об`єднаних Націй з прав людини розпочало в Україні моніторингову місію з оцінки та звітування щодо ситуації з правами людини. Місія спостерігає за подіями в області захисту прав людини в країні в цілому та має офіси в Маріуполі, Краматорську, Донецьку, Харкові та Луганську.34643043 913701965469214 5737562599302627328 n

       Щодо кількості адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у Запорізькій та Донецькій областях та механізму контролю якості наданої безоплатної правової допомоги гостя поінформував директор РЦ Павло Наливайко.

       Під час зустрічі також було розглянуто проблеми, з якими можуть стикатися адвокати при захисті осіб, яких звинувачено за статтями 109, 110, 111, 258, 258-а та 260 (тероризм, повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади тощо), а саме несвоєчасне повідомлення щодо затримання особи; недопущення захисника до клієнта (перед першим допитом затриманого слідчим; в ході досудового розслідування, у тому числі, неінформування адвоката щодо часу та місця допиту/слідчого експерименту під час тримання клієнта під вартою), тиск на адвоката з боку слідства (СБУ, прокуратури) або суду; апеляційне оскарження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; низький рівень оправдальних вироків; апеляційне оскарження вироків; подання скарг на жорстоке поводження та довільне затримання їх підзахисних співробітниками правоохоронних органів.

       Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Володимир Антонцев поінформував щодо механізму інформування РЦ адвокатами при виникненні вищевказаних проблем. Також було обговорено питання щодо скарг з боку підзахисних, обвинувачених та засуджених на дії або бездіяльність адвокатів, які їх захищають.

Активну участь у обговорені вищезазначених питань прийняла перший заступник директора Регіонального центру Лариса Кожемякіна.

За результатами робочої зустрічі було досягнуто домовленостей щодо різноманітних напрямків співпраці, в межах повноважень, з питань дотримання прав людини.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся за адресами:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Донецька область:

– адреса: м. Маріуполь, вул. Зелiнського, 27а

– телефон: (099) 768-25-67

– е:mail: office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (безоплатно та цілодобово)