назад

На завершальному етапі Всеукраїнського тижня права говорили про право громадян на пенсійне забезпечення

ShM 171208 218 грудня в Глухівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України, що розташоване в  Кролевці, проведено «круглий стіл» на тему «Пенсійна реформа: зміни та новації» за участю начальника Кролевецького бюро правової допомоги Наталії Денисенко, заступника начальника Глухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Наталії Срібранець та головних спеціалістів управління Олени Бабело, Марини Олещук та Олександра Жуковського.

«11 жовтня 2017 року набула чинності пенсійна реформа, яка удосконалює солідарну систему пенсійного страхування, диференціює розміри пенсій залежно від набутого страхового стажу та отриманого заробітку; впроваджує єдині підходи до обчислення пенсій», – зазначила Наталія Срібранець.

Керівник додала, що пенсійна реформа передбачає запровадження єдиних правил призначення пенсій; застосування нового порядку визначення права на призначення пенсій, обчислення розміру та здійснення пенсійних виплат для окремих категорій громадян та інші заходи з удосконалення та реформування солідарної складової пенсійної системи.

Олена Бабело повідомила про те, що відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій”, в 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 25 років страхового стажу, а діапазон вимог щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. В 63 роки будуть виходити на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 15 років страхового стажу, однак не матимуть 25 років. В 65 років будуть виходити ті особи, які на 1 січня 2019 року будуть мати 15 років страхового стажу, однак не матимуть 16 років.

Наталія Денисенко довела до відома присутніх інформацію про наявність звернень до бюро від громадян інвалідність яких, пов’язана з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо не проведення перерахунку їм пенсій, про реалізацію проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», про систему БВПД та ті послуги, які надаються системою безоплатної правової допомоги.

ShM 171208 22

Присутнім фахівець бюро залишила тематичні брошури та, для підвищення обізнаності, повідомила контактні дані Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, куди можна звернутися за захистом своїх прав у кримінальних справах та повідомлено телефон гарячої лінії 0-800-213-103.

Кролевецьке бюро правової допомоги розташовується за адресою: вулиця Грушевського, 19, місто Кролевець, телефон (05453) 95247.