назад

На Зборівщині проінформували про порядок визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

15749910 1236320736413512 1607422433 n

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу, головний спеціаліст Зборівського бюро правової допомоги Марія Колісник 15 грудня провела робочу зустріч із заступником військового комісара Зборівського районного військового комісаріату Володимиром Кавецьким. 16 грудня працівник бюро взяла участь у проведенні Зборівським районним центром зайнятості семінару для безробітних осіб на тему: «Легальна зайнятість».

Семінар проводився провідним фахівцем з профорієнтації Зборівського районного центру зайнятості Ольгою Грицюк, за участі головного спеціаліста відділу платежів до пенсійної системи Козівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тернопільської області Оксани Наконечної.

Марія Колісник проінформувала присутніх на обох заходах про повноваження, якими наділене бюро правової допомоги: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру, здійснення особистого прийому та обліку осіб, які звертаються до бюро для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги. Також фахівець бюро роз’яснила присутнім зміст статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що визначає категорії осіб, яким надається право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

15731686 1236320666413519 547826155 n

“Основною місією бюро є посилення правової спроможності територіальних громад. А ще Зборівське бюро правової допомоги забезпечує доступ до електронних сервісів Мінюсту”. – повідомила жителям Зборівщини Марія Колісник.

Головний спеціаліст бюро правової допомоги довела до відома одного з представників Зборівського районного військового комісаріату, що ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, інваліди та учасники війни), члени сімей загиблих у воєнних діях, конфліктах та антитерористичних операціях, у разі порушення їхнього права на пільги та гарантії соціального захисту, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та за наявності у них посвідчення ветерана війни або члена сім’ї загиблого, мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, головний спеціаліст Зборівського бюро проінформувала зацікавлених осіб щодо примусового зняття з реєстрації.

НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Відповідно до статті 72 Житлового кодексу України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку. Позивачу необхідно подавати позов про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщення та зняття з реєстрації. Позовна заява подається до суду за місцем знаходження житлового приміщення.

Стаття 71 Житлового кодексу України передбачає збереження права користування житловим приміщенням у разі відсутності зареєстрованої в ньому особи строком, який не перевищує 6 місяців у наступних випадках тимчасової відсутності наймача або членів його сім’ї:

призову на строкову військову службу або направлення на альтернативну (невійськову) службу, а також призову офіцерів із запасу на військову службу на строк до трьох років – протягом усього періоду проходження зазначеної військової служби;

перебування на військовій службі прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби – протягом перших п’яти років перебування на дійсній військовій службі;

влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім’ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

тимчасового виїзду з постійного місця проживання за умовами і характером роботи або у зв’язку з навчанням (учні, студенти, стажисти, аспіранти тощо), у тому числі за кордоном – протягом усього часу виконання цієї роботи або навчання;

Якщо з будинку, квартири (їх частини) вибула дитина (діти) і членів її (їх) сім’ї не залишилося, це житло може бути надано за договором оренди іншому громадянину до закінчення строку перебування дитини (дітей) у дитячому закладі або до досягнення нею (ними) повноліття і повернення від родичів, опікуна чи піклувальника, в окремих випадках – до закінчення навчання в загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності, у тому числі для громадян, які потребують соціальної допомоги та соціальної реабілітації, а також в професійно-технічних чи вищих навчальних закладах або до закінчення строку служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

виїзду у зв’язку з виконанням обов’язків опікуна чи піклувальника, наданням батькам-вихователям житлового будинку або багатокімнатної квартири для створення дитячого будинку сімейного типу – протягом усього часу виконання таких обов’язків;

влаштування непрацездатних осіб, у тому числі дітей-інвалідів, у будинку-інтернаті та іншій установі соціальної допомоги – протягом усього часу перебування в них;

виїзду для лікування в лікувально-профілактичному закладі – протягом усього часу перебування в ньому;

взяття під варту або засудження до арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк чи довічне позбавлення волі – протягом усього часу перебування під вартою або відбування покарання, якщо в цьому будинку, квартирі (їх частині) залишилися проживати інші члени сім’ї.

Член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

У справах про визнання наймача або члена його сім’ї таким, що втратив право користування жилим приміщенням (ст. 71 ЖК) необхідно з’ясовувати причини відсутності відповідача понад встановлені строки. У разі їх поважності суд може продовжити пропущений строк.

Також присутні отримали буклети з інформацією щодо завдань, функцій бюро, категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, адреси і контактних даних бюро.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Зборівського бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 47; тел.: (03540) 2-21-70; zborivske@legalaid.te.ua.

Адреса Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а; тел.: (03546) 2-52-33; kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua; Skype: kremeneckiy_mc.