назад

На Житомирщини навчали громадських радників

TGR1Як допомогти захистити порушенні права тим, хто цього потребує, як розширити правову спроможність новостворених громад, як активні громадяни можуть стати рушійною силою до змін у містах та селах регіону, ці та інші питання обговорювались під час дводенного тренінгу «Посилення правової спроможності громад через мережу громадських радників (параюристів)». Навчальний захід проходив 27-28 вересня у Житомирі, в межах Програми з відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні. Організували та провели тренінг фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

TGR4
Учасники заходу ‒ активні представники громадських організацій та територіальних громад з різних міст та сіл Житомирської області. Вони вже мають певний досвід та успішні кейси захисту прав учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб та інших соціально незахищених верств населення. Але незважаючи на це учасники заходу наголошували, що потребують додаткових знань про діяльність в Україні державної системи захисту та реалізації права людини на безоплатну первинну та вторинну допомогу.

TGR3
Організатори під час тренінгу не обмежились лише лекціями, які підготували фахівці Житомирського, Бердичівського та Коростенського місцевих центрів з надання БВПД. Вони відверто обговорювали з представниками громадських організацій та представниками новостворених громад сучасні виклики, бар’єри для посилення правової спроможності українських громад та шляхи їх подолання.

TGR2
За словами в. о. директора Житомирського місцевого центра з надання БВПД Олександра Коваля громадські радники (пара юристи) допоміжна ланка на первинному рівні, де немає швидкого доступу до спеціалізованої юридичної допомоги. – Роботу параюристів можна порівняти з роботою парамедиків. Першу надають невідкладну правову допомогу – консультацію, інформацію, перенаправлення, а другі невідкладну медичну допомогу. Громадські радники не повинні мати правової освіти, тому що не замінюють фахових юристів. Вони мають володіти знаннями про те, як працює система правосуддя, де можна отримати правову допомогу та розуміння, до якої інституції необхідно звернутися людям, щоб найшвидше й найякісніше отримати професійну правову послугу, – зазначає Олександр Коваль.

TGR5
Наприкінці дводенного тренінгу учасники та експерти обговорили плани подальшої співпраці у сфері захисту прав людини.