назад

Начальник відділу Горішньоплавнівського бюро правової допомоги відновив порушене право клієнта на працю

45f96742d5ef951c19cdc019e0b3a37d

Стаття 43 Конституції України визначає, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

На жаль, право на працю, гарантоване Конституцією України, час від часу порушується власниками підприємств, організацій, установ чи будь-яких інших форм власності. Здебільшого,  незаконні звільнення залишаються ніким не поміченими. Потерпілі працівники переконані у безкорисності спорів з колишнім начальством або ж не знають про можливі захисту свого права, проте клієнт системи БВПД вирішив оспорювати своє порушене право на працю.

 Так, у квітні 2017 року до Кременчуцького місцевого центру звернувся громадянин В., оскільки потребував правової допомоги. У своєму зверненні зазначив, що в грудні 2016 року його було незаконно звільнено наказом правління Громадської організації “Товариство №2 по експлуатації індивідуальних гаражів”, проте про своє звільнення він дізнався із наказу про припинення трудового договору за угодою сторін, який отримав лише у лютому 2017 року.

Наказом Кременчуцького місцевого центру клієнту було надано безоплатну вторинну правову допомогу та призначено в якості представника начальника відділу “Горішньоплавнівське бюро правової допомоги” Сергія Тараненко.

Тараненко Сергієм було складено та подано до суду позов про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення плати за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

У судове засідання позивачем були залучені свідки, які є працівниками Товариства та підтвердили, що позивач дійсно працював у відповідача охоронником, а також зазначили про відсутність намірів у позивача до звільнення, його просто не допустили до роботи.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд 13 липня 2017р. визнав позов обгрунтованим, а також вирішив:

-поновити позивача на посаді охоронника;

-стягнути з відповідача на користь громадянина В. середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 9781,66 грн., а також завдану моральну шкоду в розмірі 5000 грн. та судові витрати у розмірі 120 грн.

Таким чином, за допомогою працівника Горішньоплавнівського бюро правової допомоги  громадянин В. захистив свої інтереси та відновив порушене право на працю.

 Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Горішньоплавнівського бюро правової допомоги, яке знаходиться   за адресою: м. Горішні Плавні, вул. Героїв Дніпра, 40, тел. (05348) 6-15-10.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.