назад

Надання адресної правової допомоги людям похилого віку

Турбота про літніх людей є одним з пріоритетних напрямків роботи системи безоплатної правової допомоги, у зв’язку з чим, юристи бюро правової допомоги Черкащини активно забезпечують надання якісної правової допомоги людям похилого віку, навіть за умови, що ті не можуть самостійно відвідати бюро.

Відповідно до чинного законодавства, якщо особа потребує безоплатної вторинної правової допомоги, вона повинна особисто звернутись до бюро правової допомоги з заявою та необхідними документами. Проте, не кожен має таку можливість через об’єктивні обставини пов’язані, наприклад, з вадами здоров’я.

У таких ситуаціях працівники системи безоплатної правової допомоги надають виїзну адресну правову допомогу, яка є одним з інструментів доступу до безоплатної правової допомоги в межах права на справедливий суд, визначеного статтею 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У деяких випадках для зазначеної вище категорії осіб можливість отримати правову допомогу саме в такий спосіб є чи не єдиним шляхом вирішення свого правового питання. Тож, якщо людина не може дістатись найближчої точки доступу або не в змозі скористатись онлайн-сервісами системи безоплатної правової допомоги саме на цей випадок і передбачена адресна правова допомога.

Так, головний юрист сектору «Драбівське бюро правової допомоги» Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Світлана Опанасенко, за зверненнями громадян, 7 жовтня надала адресну правову допомогу шістьом особам похилого віку, які проживають в смт. Драбів Золотоніського району.

Працівниця роз’яснила, людям похилого віку про їх право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка передбачає, що старенькі можуть скористатися послугами захисту юристів або адвокатів, що співпрацюють з системою; представництва інтересів у судах та інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Таке право надається людям похилого віку, якщо вони мають середньомісячний дохід, який не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення або мають статус ветерана війни, особи з інвалідністю, або ж підпадають під іншу категорію передбачену ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Також Світлана Опанасенко відповіла на питання громадян щодо  безоплатних послуг з соціально-побутового та медичного обслуговування, пенсійного забезпечення, оформлення спадкових прав, умов перерахунку пенсій, отримання субсидії тощо.

5 жовтня фахівчиня сектору «Жашківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання БВПД Алла Лавренюк надала адресні юридичні консультації у відділенні соціальних послуг у селі Вороне Уманського району.

Актуальними для людей похилого віку були питання щодо відновлення втрачених документів, порядку проходження медико-соціальної комісії та можливості здійснення перерахунку пенсії.

Довідково. Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє контакт-центр системи БПД за номером: 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України).