назад

Про роль системи БПД в посиленні правової спроможності територіальних громад під час онлайн-зустрічі на Сумщині

Для посадових осіб, які вперше призначені на посади в органи місцевого самоврядування, вкрай важливо бути обізнаними з тим, у якій спосіб жителі громади можуть отримати правову допомогу від держави, якими послугами, сервісами скористатися для захисту своїх порушених прав. Тому онлайн-зустріч із директоркою Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Оленою Демченко, яка відбулася на базі Сумського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, була актуальною саме для цих слухачів.

«Система безоплатної правової допомоги постійно розвивається, з’являються нові сервіси, проєкти, а разом з тим і можливості громадян до ще більш зручного, швидкого та якісного доступу до правової допомоги. І навіть в умовах воєнного система безоплатної правової допомоги Сумщини працює у звичайному режимі. Наразі, ми в  повному обсязі забезпечуємо надання  як  безоплатної   первинної правової допомог, так і  надання безоплатної вторинної правової допомоги», – акцентувала на початку зустрічі директорка Регіонального центру з надання БВПД у  Сумській області Олена Демченко.

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області на постійній основі співпрацюють із Сумським регіональним центром підвищення кваліфікації, який  організовує навчання для держслужбовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування. Серед основних тем –  питання обізнаності з державною ґендерною політикою, особливості надання допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства і можливості співпраці ОТГ та системи безоплатної правової Сумщини.

Цього разу про важливість співпраці територіальних громад та системи безоплатної правової допомоги говорили із очільницею Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Оленою Демченко. В межах онлайн-зустрічі для 55 посадових осіб  органів місцевого самоврядування було презентовано роботу системи БПД Сумщини під час воєнного стану, розкрито питання надання правової допомоги в режимі онлайн та особливості дистанційного консультування у вищезгаданих умовах.

Присутні дізналися про основні напрямки діяльності центрів та бюро правової допомоги, які проблемні питання наразі турбують жителів громад, яка просвітницька робота проводиться серед них та які проєкти сприяють інформуванню громадськості про їхні права та  способи захисту.

Окрім того, учасники онлайн-заходу дізналися, яким чином системи безоплатної правової  в Сумській області реалізує такі важливі проєкти як:

  • «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинені кримінального правопорушення»;
  • «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»;
  • «Волонтер БПД»

Під час заходу очільниця зазначила, що кількість звернень громадян навіть попри воєнний стан не зменшилась, а подекуди враховуючи необхідність зросла. Серед питань які цікавлять  клієнтів БПД Сумщини, можна виділити наступні:

  •  зняття арешту з рахунків боржників;
  • порядок компенсації збитків в результаті воєнної агресії рф;
  • порядок перетину державного кордону;
  •   виплати внутрішньо переміщеним особам;
  •  виплати військовослужбовцям;
  • державна реєстрація актів цивільного стану в умовах воєнного стану (реєстрація народження, смерті, одруження, розірвання шлюбу).

За результатами зустрічі учасники визначили, які установи та організації разом з центрами та секторами бюро правової допомоги, об’єднавши свої ресурси, можуть розширити коло можливостей, а також проводити спільні інформаційні кампанії та проєкти щодо підвищення рівня правової освіти населення.