назад

Надання безоплатної правової допомоги – ефективний напрямок у розвитку територіальних громад: участь директора Регіонального центру в нараді Офісу реформ у Запорізькій області

1 IMG 1230

25 листопада 2015 року у прес-центрі Запорізької обласної державної адміністрації відбулась робоча нарада щодо надання фінансової підтримки першим об’єднаним територіальним громадам, створення інфраструктури,  розроблення проектів та програм розвитку громад.

На нараді, яка пройшла під головуванням  першого заступника голови Запорізької обласної адміністрації Костянтина Бриля, організованої за ініціативи Офісу реформ у Запорізькій області, були присутні керівники департаментів та управлінь Запорізької обласної державної адміністрації та голови новоутворених територіальних громад Запорізької області. За запрошенням директора Офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна участь у нараді взяв директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Павло Наливайко.

 

У своєму виступі Павло Наливайко зазначив, що надання безоплатної вторинної правової допомоги – один із ефективних напрямків розвитку місцевих територіальних громад, адже правовий захист населення є не менш актуальним, ніж вирішення інших соціальних  питань мешканців громад, і розповів присутнім про роботу Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, порядок надання БВПД у кримінальному, цивільному та адміністративному процесах, механізм взаємодії суб’єктів надання безоплатної вторинної і первинної правової допомоги.  Вже протягом майже трьох років громадяни Запоріжжя отримують якісну правову допомогу кваліфікованих адвокатів, і їхні послуги сплачує держава, проте, на сьогодні мешканці територіальних громад не мають рівних можливостей в частині доступу до первинної та вторинної правової допомоги, хоча кожний має таке право за Законом. Тому саме громади мають бути зацікавлені в  забезпеченні найбільш вразливих категорій населення якісною правовою допомогою.

Від початку відкриття місцевих центрів з надання БВПД ведеться активна робота щодо налагодження взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги – органами державної та місцевої влади, громадськими об’єднаннями, благодійними фондами; у практиці центрів започатковані виїзні прийоми для громадян на територіях районів області, з метою надання правової допомоги найбільшій кількості громадян. Але на сьогоднішній день цього недостатньо, адже існує нагальна потреба забезпечення доступу мешканців віддалених сіл та селищ до первинної правової допомоги, тобто надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру, а також існує потреба спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги.

Налагодити механізм надання  безоплатної правової допомоги громадянам можливо  шляхом створення на територіях місцевих громад спеціалізованих установ, що надають безоплатну первинну правову допомогу, або шляхом  укладання договорів з юридичними особами приватного права (можливе залучення адвокатів або інших фахівців у відповідній галузі права) про надання на постійній або тимчасовій основі первинної правової допомоги на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. З цією метою необхідно під час формування місцевих  бюджетів територіальних громад передбачити кошти на ці цілі.

Таким чином буде забезпечена комунікація між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та територіальними громадами і результатом такої взаємодії буде подяка громадян, які зможуть відтепер скористатись своїм законним правом на захист.

Наприкінці наради учасникам були роздані друковані інформаційні матеріали для ознайомлення з системою безоплатної вторинної правової допомоги, які допоможуть представникам громад зорієнтуватися у питаннях, пов’язаних з умовами та порядком надання такої допомоги. 


2 IMG 1236


3 IMG 1232