назад

Надання безоплатної правової допомоги мешканцям Запорізької громади

222У різні напрямки, але з однією метою, виїхали 26 червня до районів Запорізької області керівництво  та співробітники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях і Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

       Директор Регіонального центру Павло Наливайко та  в.о. начальника ГТУЮ  Олексій Долгополов відвідали Чернігівський  район та бюро правової допомоги, що функціонує у ньому з 1 вересня 2016 року. Лариса Кожемякіна, заступник директора РЦ, та головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління юстиції Ксенія Лоцман завітали до Новомиколаївського району.

       Начальник відділу «Новомиколаївське бюро правової допомоги» Першого запорізького місцевого центру з надання БВПД Олександр Котов поінформував гостей щодо  результатів роботи установи. Так наприклад, загальна кількість звернень за час роботи бюро складає  близько 830. Більше ніж 75о осіб отримали консультації та роз’яснення, а 75 було надано адвоката або представника, за рахунок держави, для вирішення правових проблем. Майже за рік існування фахівці бюро здійснили виїзди для роботи в “мобільних правових офісах” до Тернуватської селищної ради, Самілівської, Зеленівської, Софіївської, Трудової, Терсянської, Барвінівської та Любицької  сільських рад, під час яких активно консультували місцевих жителів. Олександр Котов та його помічниця, головний спеціаліст Наталія Кулько, провели близько 30 правопросвітниціких заходів, з них 9 – у навчальних закладах району.

       Найактуальнішими для сільських мешканців завжди були та залишаються питання, що пов’язані з землею, саме тому, фахівці Новомиколаївського бюро правової допомоги розробили інформаційно-роз’яснювальні матеріали з зазначеної теми: «Порядок отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності, державна реєстрація земельної ділянки та права власності на неї», «Оренда землі», «Поділ майна, що є об’єктом спільної сумісної власності подружжя» та «Спадкування в селянських господарствах».

       Під час візиту до бюро Лариса Кожемякіна та Ксенія Лоцман провели спільний прийому громадян. Питання, з якими зверталися місцеві жителі стосувалося здебільшого перерахунку пенсій, оскарження постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій щодо затягнення ДС, порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо.2220

       А у Чернігівському районі прийому громадян передувала зустрів з представниками райдержадміністації, райради та об’єднаної територіальної громади. Разом з Оленою Пушкарь, начальницею Чернігівського бюро правової допомоги, Павло Наливайко завітав до керівництва району.  Метою зустрічі, у якій прийняли участь заступник голови Чернігівської РДА Наталя Степаненко, заступник голови Чернігівської райради Владислав Лебедь та Чернігівський селищний голова Віталій Манич було узгодження дій щодо надання безоплатної правової допомоги мешканцям об’єднаної територіальної громади, розробка та прийняття місцевих програм надання безоплатної правової допомоги, можливості проведення навчальних семінарів-тренінгів для посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо залучення ними міжнародної технічної допомоги або міжнародних грантів з метою отримання фінансової підтримки надавачів БПД, створення та діяльність консультаційних груп та проведення консультативно-правових зустрічей населення з очільниками місцевих органів влади і представниками системи БПД.

       333Після зазначеної зустрічі у приміщенні Чернігівського бюро правової допомоги відбувся прийом місцевих жителів керівниками обласних структур. Питання, що були озвучені у відділі Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги здебільшого стосувалися виплати аліментів, спадкування, продажу нерухомого майна, погашення кредитних забов’язань, трудових відносин та поновлення на роботі згідно рішення суду, надання субсидії пільговику, порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо.

За безоплатною правовою допомогою та юридичними консультаціями звертайтеся до:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях

у Запорізькій області:

–  адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

–  телефон: (061) 224-44-50

у Донецькій області:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх

– телефон: (061) 764-60-77

відділ «Новомиколаївське бюро правової допомоги»:

– адреса: смт Новомиколаївка, вул. Соборності,84

– телефон: тел: (06144) 9-33-31

Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– адрес: м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8, 1-й поверх,

– телефон: (06153) 4-89-42

відділ «Чернігівське бюро правової допомоги»:

– адреса: смт Чернігівка, вул. Соборна, 448

– телефон: (06140) 9-11-97 

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)