назад
29.09.21

Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин. Підсумки престуру на Полтавщині

Як купити, продати земельну ділянку, захистити свої земельні права, як інформують про земельні права землевласників на Полтавщині, як працюють фермери в регіоні, як співпрацюють з місцевими громадами, які виклики наразі є в регіоні з земельних питань. Про ці та інші  питання впровадження земельної реформи розповідали учасникам престуру з земельних питань, який відбувся на  Полтавщині 27 та 28 вересня.

«Дуже цікавий на потрібний тур, оскільки ринок землі відкрився з 1 липня і наразі  існує багато неврегульованих проблем  і в галузі законодавства, і  в галузі земельних відносин,  і стосовно між орендарями та орендодавцями, і власниками землі, і тими, хто хоче придбати земельну ділянку.  Найцікавіше особисто для мене як громади вже скористалися можливістю продавати землю,  чи вже скористалися чи є розрахунки, які отримають прибутки і куди їх   вкладатимуть. І ще важливе питання рейдерського захоплення землі. Цікавить питання як вибудуване законодавство, як зможуть правоохоронні органи попередити це і якщо станеться це як захистити,  яку правову допомогу можуть надати бюро чи зверталися з такими питаннями,  що найбільше цікавить. Також важливе питання надання стимулювання фермерів дешевими кредитами. Держава обіцяла їх надавати наскільки легко фермерам отримати  кредити» – відзначає учасниця прес туру, журналістка Олена Колачинська.

І перша зупинка учасників престуру  гостинна  Миргородщина.   Розпочали  престур з зустрічі з керівництвом  Миргородської ОТГ та обговорення результатів співпраці з фахівцями системи безоплатної правової допомоги щодо надання правової допомоги мешканцям громади у сфері земельних питань.

«Майже 60 % опитаних українців вважають, що зможуть захистити свої права як власника землі чи землекористувача, якщо вони будуть порушені. Разом з цим понад половині респондентів потрібна інформація про останні зміни у земельному законодавстві.  Крім того, за результатами соціологічного дослідження 68 % людей не збираються продавати свою землю», – поінформував заступник директора Координаційного центру Сергій Ющишин  про  результати пілотного соціологічного дослідження щодо правової обізнаності землевласників.

Таке опитування було проведене на всій території України серед клієнтів системи БПД за сприянням проекту «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні» що впроваджується Світовим банком та фінансується Євросоюзом. Було опитано 1000 респондентів.

«Наша перша точка зупинки престуру Миргородська земля є не випадковою, адже  саме  тут поєднуються  історичні, культурні традиції та ефективне партнерство та  співпраця  з органами виконавчої влади та  місцевого самоврядування» – резюмував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Починаючи з 2016 року до Миргородського бюро правової допомоги  надійшло  7 069  звернень за правовою допомогою, з них у 2021 році –  1 209.  Що стосується захисту прав землевласників, лише протягом 2021 року безоплатну первинну правову допомогу отримав 71 мешканець громади.  Крім того, надано 68  письмових консультацій громадянам.

Не лише консультують громадян з земельних питань. а й інформують про їх земельні права. так. лише протягом поточного року фахівці Миргородського бюро правової допомоги провели 37  правопросвітницьких заходів, поширили понад 500 інформаційних матеріалів з земельних питань. На постійній основі розміщуються інформаційні матеріали з земельних питань у місцевих ЗМІ.

Окрім цього, журналісти поспілкувалися із представниками  міської ради, дізналися про особливості захисту прав землевласників, співпраці у цьому напрямі з  фахівцями системи БПД.

Родючі чорноземи, працьовиті люди та ефективне господарювання — ці три фактори допомагають Полтавській області займати перші позиції серед годувальниць як в Україні, так і в світі. Наразі агропромисловий сектор — це постійні інновації та впровадження IT-рішень, екологічність, соціальні проекти та конкуренція за найкращі кадри.  І саме до такого підприємства завітали учасники прес туру, який стартував сьогодні на Полтавщині.

Другою зупинкою престуру стало Державне підприємство “Дослідне господарство імені Декабристів Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України”.  Державне підприємство було створене у 1930 році і  на сьогодні є передовим по всій Україні. Очолює його багато років заслужений працівник сільського господарства України Володимир Цибенко. Під час візиту керівник провів екскурсію підприємством, під час якої  учасники прес туру оглянули територію, виробничі потужності та молочну ферму. Важливо відзначити, що молочно-товарна ферма дослідного підприємства визнана першою в Україні «Розумною фермою», де налагоджене роботизоване випоювання телят, роботизоване підгортанням корму із функцією роздачі комбікорму, автоматизоване визначення охоти у корів та виявлення хворих тварин, а також управлінням комфортом і годівлею.

Родзинкою підприємства є нещодавно запущений цех молочної продукції «DEKA MILK», де  виробляється широкий асортимент якісних, а головне натуральних продуктів харчування.

Говорили учасники зустрічі  й про співпрацю з системою БПД.  Адже дбайливий господар дбає не лише про розвиток підприємства, а й про своїх працівників, які  окрім роботи  займаються ще й особистим господарством, а й  відтак мають у власності земельні ділянки різного призначення: паї, для ведення особистого селянського господарства, для розміщення житлових будинків та споруд тощо. І  тому потребують роз’яснень правового характеру  щодо реалізацію свого права власності на майно, земельні ділянки.  Надійними помічниками у цьому для них є фахівці Миргородського  бюро правової допомоги, які надають консультації та роз’яснення норм діючого законодавства, а також допомагають у складання документів правового характеру тощо.

Але не лише про безоплатну правову допомогу говорили з учасниками престуру. Представники ЗМІ мали чудову можливість поєднати корисне з приємним та відвідати  визначні та цікаві місця Полтавщини. Так, під час відвідин Миргорода для учасників престуру екскурсію провів сам Гоголь!!! Не  лише з Миргородщиною знайомилися  під час прес туру. Також представники мас-медіа завітали і до Національного музею гончарства в Опішні, де мали змогу не лише ознайомитися з цікавими експозиціями, а й власноруч зробити керамічний виріб.

Другий день престуру був досить насиченим. Спочатку журналісти завітали до Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та побачили зсередини як надається безоплатна правова допомога.

Далі відвідали Регіональний центр з надання БВПД у Полтавській області, де директор центру Олександр Черчатий презентував досвід системи БПД Полтавщини у сфері захисту прав землевласників та землекористувачів.

«З моменту створення  місцевих центрів і по даний час до юристів регіону звернулося понад 163  000  осіб. Починаючи з 2015 року і по даний час з земельних питань звернулося 6 978 осіб, лише протягом поточного року надійшло  2 199 звернень   від громадян з земельних питань. Окрім надання правової допомоги громадянам. Фахівці системи БПД Полтавщини проводили активну правопросвітницьку дільність щодо інформування громадян про їх земельні права. Так, лише протягом поточного року проведено  703 правопросвітницькі заходи з інформування  про земельні права, механізми їх реалізації та захисту» – констатував Олександр Черчатий.

Підкреслюючи актуальність даної теми, слід виділити ТОП-5 найпоширеніших правових питань у сфері земельних відносин, які турбували жителів області:

  1. Реалізація права на безоплатну приватизацію земельної ділянки;
  2. Присвоєння кадастрового номера в земельній ділянці;
  3. Встановлення меж земельної ділянки;
  4. Укладення та внесення змін до договору оренди землі;
  5. Припинення та поновлення договору оренди землі.

На зустрічі також була присутня клієнтка системи БПД, яка викладає у місцевому професійному ліцею. До неї звернувся її учень, який є дитиною сиротою та в якого виникли з питання щодо продовження договору оренди земельною паю.

Учасники престуру мали змогу ознайомитися з досвідом роботи Громадського об’єднання «Земельний фонд України» щодо надання правової допомоги громадянам з земельних питань зокрема спільною правопросвітницькою роботою фахівців системи БПД та громадського об’єднання.

Протягом другого дня туру для представників мас-медіа провели тренінг щодо актуальних питань земельної реформи в Україні та обговорили практичні аспекти впровадження ринку землі в Україні.

Завершаючим акордом престуру стала пресконференція «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин». За підсумками престуру.

Спікерами були:

Сергій Ющишин, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги;

Олександр Черчатий, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області;

Олександр Біленкий, голова Полтавської обласної ради;

Олександр Лемешко, перший заступник голови Полтавської обласної ради;

Анна Федун, радниця із земельного законодавства USAID AGRO

На думку голови обласної ради, питання земельних відносин для громадян і територіальних громад є надзвичайно важливими.

«Полтавська обласна рада поза процесами виділення земель громадянам. Є вибудовані прямі відносини: громада і власник землі, або та людина, яка хоче цю землю отримати. Ми як партнери і посередники залучаємо безоплатну правову допомогу для того, щоб у цьому процесі люди не були обмануті, був вказаний правильний шлях вирішення певної проблеми, або підстави для звернення до суду. Ми не можемо впливати на громади, і важливо, щоб громадяни розуміли це, – зазначив голова обласної ради Олександр Біленький.– З іншого боку є територіальні громади, вони мають свій бюджет і повинні звертати увагу на те джерело доходу, яке, на мій погляд, буде одним із основних для громад у сільській місцевості – земля. Необхідно ефективно використовувати цей ресурс: інвентаризувати землі, щоб чітко зрозуміти, що і кому належить. Якщо не сплачуються податки, то громада має зрозуміти, який ресурс є невикористаним. Правова допомога у цьому контексті убезпечить людей та громади», – підсумував Олександр Біленький.

Учасники престуру поділились своїми враженнями та подякували організаторам за цікаву та змістовну зустріч.

Заходи подібного формату дають можливість не лише поєднати корисне з приємним, а й набути нового досвіду, нових знань, знайомств та позитивних вражень.