назад
27.11.15

Надання БВПД внутрішньо переміщеним особам, які звернулися до центрів з НБВПД

За період з 1 липня 2015 року (з моменту початку роботи місцевих центрів з надання БВПД) по 20 листопада поточного року за безоплатною правовою допомогою до Голованівського, Кіровоградського та Олександрійського місцевих центрів звернулося 13 внутрішньо переміщених осіб. Всім було надано роз´яснення законодавства України щодо порушених ними питань працівниками відповідних центрів; 2 особам призначено адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачає представництво їх інтересів в судах та органах органах песійного фонду, перед іншими особами та складання документів процесуального характеру.

Переважна більшість внутрішньо переміщених осіб звернулася за безоплатною правовою допомогою до Олександрійського місцевого центру з надання БВПД9 осіб, 6 з яких звернулися з питанням щодо отримання спецперепустки в зону проведення АТО. Працівниками даного центру були внесені необхідні відомості до реєстру дозволів та отримано спецперепустку зі статусом «Оформлено». Інші три особи звернулися з питаннями щодо перерахунку адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, оформлення житлової субсидії та перерахунку розміру пенсії. Одній особі було призначено адвоката.

До Голованівського місцевого центру за захистом своїх прав звернулися три внутрішньо переміщені особи з питань оформлення спадщини, соціального забезпечення та виконанню судових рішень. Всім були надані правові консультації та роз’яснення чинного законодавства.

Одна внутрішньо переміщена особа звернулась до Кіровоградського місцевого центру з питанням надання адвоката для складання позовної заяви про розірвання шлюбу та стягнення аліментів. Даною особою були надані документи, що підтверджують його належність до осіб, які перебувають під юрисдикцією України, середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних груп населення. 06 жовтня було видано доручення для надання БВПД.

Звернень з питань надання правової допомоги особам, які бажають звернутися до Європейського суду з прав людини у зв´язку з порушенням Російською Федерацією їх прав, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, на окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також у районах проведення антитерористичної операції до місцевих центрів не надходило.

Варто зазначити, що наразі внутрішньо переміщені особи не є суб´єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та можуть її отримати лише у тому випадку, якщо вони належать до однієї з інших категорій суб’єктів права на БВПД, визначених у частині першій статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Проте, з метою забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які на сьогодні є однією з найбільш вразливих верств населення, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 07 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб´єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб. 04 листопада 2015 року Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя розглянуто зазначений законопроект та рекомендовано Верховній Раді України прийняти його за основу.