назад
27.11.15

Надання БВПД учасникам АТО, які звернулися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

         За період з 1 липня 2015 року (з моменту початку роботи місцевих центрів з надання БВПД) по 27 листопада поточного року за безоплатною правовою допомогою до Голованівського, Кіровоградського та Олександрійського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися 13 учасників антитерористичної операції на Сході України (9 – до Голованівського МЦ та 3 до Кіровоградського МЦ).

В основному, проблеми, які бажали вирішити клієнти – учасники АТО, стосувалися їхнього забезпечення земельними ділянками на пільгових умовах, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (7), представництво інтересів в суді в провадженні про визнання недійсним рішення сільської ради про розірвання договору оренди землі (1), користування пільгами, в тому числі і по сплаті кредиту (2), отримання групи інвалідності (1), працевлаштування (1). Один учасник АТО звернувся до місцевого центру з проханням допомогти скласти заяву до прокуратури та органів УМВС України у Кіровоградській області з приводу вимагання коштів та погроз на його адресу.

Працівниками відповідних центрів всім клієнтам були надані роз´яснення чинного законодавства щодо порушених ними питань, роз’яснено право та порядок отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Оскільки питання, з яким звернулися клієнти, пов’язані з їх соціальним захистом, місцевими центрами з надання БВПД було прийнято рішення про призначення адвокатів п’ятьом клієнтам для реалізації права на безоплатну правову допомогу, що передбачає складання документів процесуального характеру та представництво їх інтересів в судах та органах влади.

Інших клієнтів було направлено до органів надання первинної правової допомоги, а саме Координаційного центру надання допомоги учасникам АТО, управлінь соціального захисту населення, органів прокуратури тощо.