назад

Надання правової допомоги населенню Охтирщини

OkM 180305  015 березня в Охтирській міській раді відбулася апаратна нарада при міському голові Ігореві Алексеєву, де обговорювали ряд питань, контроль за якими здійснюють відповідальні особи. Окрім цього, враховуючи необхідність виконання Міжнародного пакту про громадянські та політичні права,

Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенції про статус біженців, Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які передбачають забезпечення надання безоплатної та ефективної правової допомоги особам, які її потребують, існує доцільність інформування щодо принципів надання безоплатної правової допомоги населенню.  У зв’язку з цим виконуючий обов’язки директора Охтирського місцевого центру з надання БВПД Микола Кравченко доповідав щодо забезпечення у 2017 році доступу до безоплатної правової допомоги особам, які її потребують, та перспективи подальшого розвитку.

OkM 180305 02

«Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Із внесеними законодавчими змінами, право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства з ознакою статі. Згідно з чинним законодавством, особою, яка постраждала від домашнього насильства, є особистість, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі», – повідомив Микола Кравченко.

Охтирський місцевий центр з надання БВПД забезпечує організацію надання безоплатної вторинної правової допомоги соціально незахищених верств населення у цивільних та адміністративних справах з 01 липня 2015 року, як це передбачено Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

За звітний період працівниками Центру прийнято 3435 громадян та зареєстровано 4783 звернень щодо надання правової інформації та консультацій, що свідчить про рівень довіри жителів до працівників (у тому числі м. Охтирка та Охтирському району 1850 звернень). Тобто люди, отримавши консультацію з одного питання, приходять за допомогою щодо іншого. «Окрім цього, 460 осіб отримали безоплатну вторинну правову допомогу, тобто участь адвоката чи працівника бюро у складанні процесуальних документів та представництві у суді. Здійснено 16 виїздів мобільно-консультаційних пунктів на територію селищних громад, де надано консультацій для 175 громадян, які звернулися за правовою допомогою. Також проведено 4 «вуличні інформування», що дозволило суттєво поширити серед пересічних громадян інформацію про спектр діяльності Охтирського МЦ та бюро правової допомоги», – наголосив Микола Кравченко.

OkM 180305 03

Також він розповів і про систематичні візити до громадян з обмеженими можливостями, які перебувають у спеціальних лікувальних закладах та будинках-інтернатах, спільно з сурдоперекладачем проходять консультування громадян з вадами слуху в Охтирському відділені УТОГ, здійснюється правопросвітництво спільно з Охтирським міським центром позашкільної освіти – Мала академія наук учнівської молоді. Результатами напрацювань стали реалізовані три спільні проекти: довготривалий – «Закон – понад усе», короткотривалий – «Правова орбіта», короткотривалий, спільний з відділом освіти Охтирської міської ради – «Розуміємо права дитини». Крім того, присутнім повідомлено, що відтепер коло суб’єктів на безоплатну вторинну правову допомогу розширилося, згідно п. 13 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» таке право має категорія осіб, які постраждали від домашнього насильства, або насильства за ознакою статі». Крім того, від 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД. Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.