назад
06.04.17

Надано правову допомогу мешканцям села Бобрівник Зіньківського району

04.04.2017bobrivnuk Zinkiv

04 квітня 2017 року на базі Бобрівницької сільської бібліотеки працював виїзний мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги, в якому взяла участь головний спеціаліст Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька.

Громадяни зверталися до юриста з такими питаннями як: оформлення субсидії на літній період, право на обов’язкову частку в спадщині та ін.

В своїх роз’ясненнях фахівець бюро зазначила, що відповідно до пункту 14 «Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (зі змінами) субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня.

Субсидія  для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного  побутового  палива  призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням громадян.

Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива і відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надається на календарний рік. При цьому субсидія на оплату житлово-комунальних послугтрозраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного року.

У разі звернення із заявою про призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом двох  місяців з початку  опалювального  (неопалювального) сезону субсидія призначається з початку такого сезону.

Якщо громадяни, що перебувають у складних життєвих обставинах, не змогли своєчасно звернутися за призначенням субсидії, на підставі рішень районних, районних у м. Києві і Севастополі держадміністрацій та виконавчих органівміських, районних у містах (у разі їх утворення) рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства субсидія може призначатися з дня виникнення відповідного права, але не більше ніж за шість місяців до звернення за призначенням субсидії.

«У разі звернення громадянина за призначенням  субсидії в неопалювальний  сезон,  в якому розмір плати за житлово-комунальні послуги  в  межах  соціальної норми житла та соціальних нормативів користування  житлово-комунальними послугами не перевищує обсягу визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу, структурний підрозділ  з  питань  соціального  захисту населення розраховує розмір субсидії на початку опалювального сезону без додаткового звернення громадянина» – зазначила Катерина Суконька.

Крім того, працівник бюро пояснила, які документи необхідно подати при зверненні про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Зіньківського бюро правової допомоги за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: 3-34-74, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).