назад
04.09.15

«Найголовнішим завданням є забезпечити більшу прозорість формування органів адвокатського самоврядування» – Андрій Вишневський у виступі на І Південноукраїнському форумі АПУ

11982547 10152971706342062 133181686 oСьогодні директор Координаційного центру взяв участь у І Південноукраїнському форумі, який проводить Асоціація правників України.

У форумі взяли участь понад 100 учасників – судді, представники державних органів, керівники юридичних фірм, практикуючі адвокати та юристи.

Робота форуму пройшла у рамках панельних дискусій чотирьох тематичних сесій. Одна із них – «Адвокатура: можливості та перспективи» – була присвячена обговоренню питань реформування адвокатури, використання правових механізмів, наданих адвокату, при захисті клієнта; особливостей роботи адвоката у певних категоріях  справ та ін.

Серед основних тез виступу директора Координаційного центру Андрія Вишневського на заході:

1. Основна проблема полягає не у якості правових норм, що регулюють адвокатське самоврядування, і не у якості людей на посадах в органах адвокатського самоврядування, а у відношенні адвокатів до інституту самоврядування, нерозуміння його необхідності в моделі, коли є єдина професійна асоціація адвокатів.

2. Є три головні функції адвокатського самоврядування:
– допуск до професії (деталізація вимог та організація);
– встановлення професійних стандартів;
– забезпечення дотримання стандартів усіма адвокатами (організація функціонування системи навчання та дисциплінарної системи).

3. Для ефективного виконання цих трьох функцій важливим є розумний баланс повноважень різних органів адвокатського самоврядування, а найважливішим – незалежність дисциплінарної гілки.

4. Незалежність дисциплінарної гілки повинна забезпечуватися:
– підзвітністю КДКА та ВКДКА виключно конференціями адвокатів регіонів та з’їзду адвокатів України і виключно в частині звітування про результати роботи та використання коштів;
– гарантованим законом фінансуванням за рахунок адвокатських внесків на здійснення самоврядування.

5. Доцільно подолати розрив, ризик якого існує між діяльністю Ради адвокатів України та РАР. Ризик такого розриву спричинений тим, що представники регіонів у РАУ беруть обмежену участь у реальному професійному житті адвокатів регіонів, є відірваними від практики реального регіонального самоврядування. Цей розрив і посилення впливу регіонів на формування політики в адвокатурі можна подолати змінивши порядок формування РАУ – з числа голів РАР, а не окремо обраних представників.

6. Доцільно врегулювати на законодавчому рівні поняття бюджету адвокатури (НААУ), а також процедуру формування та виконання бюджету. Це дозволить зробити фінансування органів адвокатського самоврядування економічно більш обґрунтованим та прозорим, підвищить рівень їх підзвітності адвокатам. Це також є альтернативою шляху визначення на законодавчому рівні конкретних часток (відсотків) внеску, які спрямовуються на фінансування тих чи інших органів адвокатського самоврядування.

7. Необхідно забезпечити незалежність та ефективність системи внутрішнього аудиту в адвокатурі. Для цього доцільно відмовитись від регіональних ревкомісій, натомість передбачивши або міжрегіональні ревкомісії (незалежні від адвокатів окремого регіону), або лише єдину Вищу ревкомісію.

8. Найголовнішим завданням є забезпечити більшу прозорість формування органів адвокатського самоврядування:
– визначити у законі публічність та строки висування кандидатур на всі посади;
– заборонити на рівні закону так звану “кооптацію”;
– передбачити виключно таємне голосування з питань обрання на посади з можливістю присутності спостерігачів від усіх кандидатів під час підрахунку голосів.

11994061 10152971637597062 1696146820 o

04-09 2015 форум Одеса

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter