назад

«Найвища цінність для нас – людина» – Наталя Бімбірайте

1Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва привітала партнерів, які, об´єднав зусилля, рік тому відкрили в приміщенні Херсонської міської ради Центр безоплатної первинної правової допомоги.

Про результати першого року роботи Центру розповіли директор ГО «ІРЦ «Правовий простір»  Наталя Бімбірайте, керівник Херсонського офісу Мережі правового розвитку Сергій Плахотнюк та юрист Херсонського офісу Маргарита Плахотнюк під час прес-конференції, яка відбулась 30 жовтня в Херсонській міській раді.

2

Наталя Бімбірайте нагадала присутнім, що Центр відкрито за підтримки громадської спілки «Мережа правового розвитку», Міжнародного Фонду «Відродження», Херсонського міського голови та депутатів міської ради. Прийом ведуть юристи трьох громадських організацій: Херсонського офісу Мережі правового розвитку при ГО «ІРЦ «Правовий простір», Херсонської обласної організації Комітету виборців України та Фонду милосердя та здоров´я.

Вона пояснила, що ГС «Мережа правового розвитку» – це коаліція громадських організацій, які розвивають територіальні громади через надання безоплатної правової допомоги. Спілка почала своє формування у 2009 році і на сьогоднішній день об’єднує 24 організації у 15 регіонах 3України. Ці організації, на базі яких створені офіси Мережі, надають населенню базову інформацію з правових питань, активно співпрацюють з органами місцевого самоврядуванням, іншими провайдерами правової допомоги тощо.

«…Наші юристи змогли організувати роботу так, що Центр став затребуваним, і кількість людей, що звертаються до нас, постійно зростає, – зазначила Наталя Бімбірайте. – Як результат – в Центрі надано 2 тис. 849 правових консультацій. Ця цифра доводить, що такі послуги потрібні, затребувані, і цій сфері необхідно приділяти увагу».

Тему продовжив Сергій Плахотнюк, ілюструючи свій виступ статистичними даними, бо цифри, як відомо, – річ вперта і переконлива.

4

Отже, за рік роботи юристи Центру надали:

  • 1392 консультації безпосередньо в офісі;
  • 1090 консультацій – в online-чаті;
  • 180 консультацій – в телефонному режимі;
  • 173 консультації – під час виїзних прийомів до зони АТО, військових частин тощо;
  • 14 письмових інтернет-консультацій.

Крім того, складено 312 документів на запити людей; розміщено 42 публікації в ЗМІ за результатами звернень громадян – це юридичні консультації та історії успіху.

До того ж юристи Центру взяли участь у 12 публічних заходах; в рамках проекту «Життя після АТО» провели два тренінги; підготували два інформаційних буклети: «Договір довічного утримання» та «Дорожня карта учасника АТО».

Маргарита Плахотнюк, яка безпосередньо займалась розробкою буклетів, пояснила, що тематика буклетів готувалась на підставі найбільш гострих проблем та запитань, які надходять від громадян. Це ОСББ, договір довічного утримання, субсидії. «Ми хотіли стати опорою для тих, кому потрібні наші роз´яснення, адже проблему можна упередити», – резюмувала фахівець.

Говорячи про тематику звернень, Сергій Плахотнюк назвав топ-5 питань, які хвилюють містян. Це житлово-комунальні проблеми; правовідносини з приводу нерухомості (новобудови, договори довічного утримання); соціальне забезпечення (у тому числі учасників бойових дій, пільги, субсидії); земельні відносини (безоплатне отримання земельної ділянки, порушення прав власності на землю, незаконне використання чужих земельних ділянок); житлові (виселення/вселення, отримання житла, приватизація житла).

5

Присутнім цікаво було почути й історії успіху, які прокоментував Сергій Плахотнюк і з якими можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мережі правового розвитку, а Наталя Бімбірайте додала: «Історії успіху надихають, а консультації – допомагають людині вирішити проблеми в правовий спосіб, адже найвища цінність для нас – людина, а наша місія – це посилення правових можливостей, захист прав і свобод людини, розвиток громад».

6


Увага! Центр працює з понеділка по четвер з 9.00 до 14.00 і знаходиться в приміщенні Херсонської міської ради – каб. №115.

Отримати довідку та записатися на прийом можна за телефоном: (099) 468-38-48.