назад

Належне пенсійне забезпечення – гарантія впевненого майбутнього

PleckaВ травні 2017 року Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано доручення №МЦ 1-433  від 26.05.2017 адвокату Юлії Плецькій для складання процесуальних документів та представництва інтересів запоріжанки у суді щодо оскарження рішення Пенсійного фонду України про відмову в призначенні пенсії як дружині загиблого військовослужбовця.

       Під час надання правової допомоги адвокатом встановлено, що з 29 травня 2013 року по 17 лютого 2015 року жінка перебувала у фактичних шлюбних відносинах з мешканцем Запоріжжя без реєстрації шлюбу.

       17 лютого 2015 року він загинув в бою під час проведення Антитерористичної операції на сході України.

       Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 26 січня 2016 року встановлено юридичний факт проживання їх однією сімєю без реєстрації шлюби як дружини та чоловіка.

       У березні 2017 року жінка звернулася до Запорізького приміського обєднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області із заявою про призначення їй дострокової пенсії за віком відповідно до абз. 6 п. 3 Розділу XV Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» як дружині військовослужбовця який помер (загинув) у період проходження військової служби (виконання службових обовязків).

       Рішенням Запорізького приміського обєднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області №1881/03 від 14.04.2017 року їй було відмовлено в призначенні дострокової пенсії за віком.

       Відповідно до абз. 6 п. 3 Розділу XV «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, в Антитерористичній операції в районах її проведення, а також ті, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обовязків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обовязків) чи після звільнення із служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при виконанні обовязків військової служби (службових обов’язків), захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в антитерористичній операції в районах її проведення, особи, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пункту 20 статті 6, особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пунктів 12 та 13 статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, особи з числа резервістів і військовозобов’язаних, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до пункту 19 статті 6, особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 11 статті 7 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки, яким надано статус особи, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, відповідно до абзаців шостого та сьомого пункту 1 статті 10 зазначеного Закону, а також абзацу восьмого пункту 1 статті 10 зазначеного Закону з числа членів сімей резервістів і військовозобов’язаних, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

       У відповідності до п. 2.16 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого Постановою ПФУ від 25.11.2005 року №22-1 за документ, що засвідчує родинні стосунки, приймаються паспорт, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідки про склад сім’ї, а також рішення суду.

       За таких обставин адвокатом було підготовлено та направлено до Ленінського районного суду м.Запоріжжя позовну заяву до Запорізького приміського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії, долучивши при цьому ряд доказів на підтвердження правомірності позовних вимог.

       Завдяки професійним діям адвоката, безпосередній участі в судовому засіданні, позов запоріжанки було задоволено повністю та зобов’язано Запорізьке приміське об’єднане управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області призначити та здійснити нарахування дострокової пенсії за віком відповідно до абз. 6 п. 3 Розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» як дружині військовослужбовця, який помер (загинув) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків).

       На вказане рішення Ленінського районного суду м.Запоріжжя Запорізьким приміським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області  було подано апеляційну скаргу, яка знаходилася на розгляді в Апеляційному суді Запорізької області. Суд вищої інстанції залишив рішення суду першої інстанції без змін. На даний час рішення вступило в законну силу.  

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: