назад
30.10.19

«Нам потрібна практично орієнтована юридична освіта», – Олексій Бонюк

Студентство, безумовно, є однією з найактивніших спільнот суспільства. Сучасною, ініціативною і надзвичайно спостережливою. Свідченням цього стала зустріч директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка зі студентами Інституту права, психології та інноваційної освіти НУ «Львівська політехніка» у місті Львові.

«Українська система безоплатної правової допомоги не є класичною, оскільки реалізовує чимало інноваційних проєктів, які можуть бути цікавими для студентів», – звернувся до майбутніх правників Львівського вишу Олексій Бонюк.

Серед інновацій, які озвучив очільник системи безоплатної правової допомоги  – створення точок доступу до БПД на базі юридичних клінік. Такий пілотний проєкт вже стартував у столиці, на базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відкрито пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Поєднання можливостей системи БПД та юрклініки дає змогу студентам отримати важливу для їх професії практику.

Під час зустрічі презентовані такі важливі проєкти системи БПД як відновне правосуддя, медіація та українська правова Вікіпедія – довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalaid.

«В Україні повноцінно пілотував проєкт відновного правосуддя для неповнолітніх. В результаті альтернативних підходів до правосуддя дитина отримує шанс повернутися до суспільства», – зазначив директор Координаційного центру.

Він порадив молоді, обираючи майбутню професію, спиратись лише на власні знання, які можуть відкрити для них багато шляхів. В тому числі, і до роботи у системі надання безоплатної правової допомоги.

Олексій Бонюк також висловив сподівання, що серед майбутніх випускників Львівського вишу будуть ті, які в майбутньому долучаться до роботи в системі безоплатної правової допомоги.

У свою чергу, студенти активно цікавились перевагами створення юридичних клінік. За словами директора Координаційного центру, ринок повинен визначати цю потребу, той випускник, який отримає практику – буде мати перевагу.

Серед порушених студентами питань під час діалогу з очільником системи БПД – співпраця з об’єднаними територіальними громадами, а також критерії розмежування безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.