назад

Нарада системи БПД з ювенальними прокурорами Київської області

В. о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Київській області Ольга Кукса та начальник відділу організації надання БВПД Дарія Журбенко продовжують налагоджувати співпрацю в частині інформування законних представників дітей, які є постраждалими у кримінальних провадженнях від воєнних злочинів з ювенальними прокурорами Київської області.

«Ефективна взаємодія органів прокуратури та центрів з надання БВПД насамперед розширює можливості отримання безоплатної правової допомоги визначеним законом суб’єктам. Оперативна комунікації та співпраця в даному напрямку сприятиме залученню адвокатів та юристів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на ранніх етапах провадження», – зазначила очільниця Центру Ольга Кукса.

Одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги в Україні в період дії воєнного стану та збройної агресії російської федерації є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів, забезпечення їх доступу до правових послуг, а також поширення правової інформації про їхні права та соціальні гарантії.

Стаття 59 Конституції України гарантує кожному право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Право на безоплатну правову допомогу – це можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом.

На сьогодні усі діти є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу та мають право на такі види правових послуг, як: захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Прокуратура здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави. Зокрема, на прокуратуру покладено підтримання державного обвинувачення в суді, представництво інтересів громадянина або держави в суді у передбачених законодавством випадках.

На нараді зауважили, що звернення про надання одного з видів правових послуг, що стосуються дітей, подаються їх законними представниками за місцем фактичного проживання дитини або її законних представників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.

У ході заходу визначили відповідальних осіб з контактними даними від Білоцерківської, Бориспільської, Броваської, Бучанської та Вишгородської окружних прокуратур задля налагодження ефективної співпраці, вирішили проводити спільні зустрічі/наради один раз на квартал для обговорення питань, пов’язаних з реалізацією заходів у рамках співпраці, здійснювати обмін відповідною інформацією, проводити роз’яснювальну роботу серед дітей і їх законних представників.