назад

В Новгороді-Сіверському керівникам закладів освіти розповіли про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану

Після введення воєного стану в Україні від 24 лютого 2022 року багато сфер нашого життя зазнало змін. Не стала винятком і сфера трудових правовідносин. Які особливості  укладення трудового договору, переведення працівника,  зміни істотних умов праці,  надання відпусток, розірвання чи призупинення дії трудового договору в умовах воєнного стану,   розповіла керівникам закладів освіти Новгород-Сіверської громади завідувач сектору «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Наталія Довбня.

 

Так, зокрема, розповідаючи про розірвання трудового договору, фахівчиня бюро звернула увагу на те, що у період дії воєнного стану допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

 

В ході заходу правчиня пояснила, що у період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш  як до запровадження таких умов.

 

Інформуючи щодо тривалості відпусток,  Наталія Довбня ознайомила учасників заходу з нормами статті  12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», якою,  зокрема, передбачено, що  у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

 

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

 

Фахівчиня бюро зазначила, що у період дії воєнного стану  роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки, а у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону України «Про відпустки».

 

Також, у період дії воєнного стану,  роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

В рамках заходу правчиня пояснила, що на прохання працівника, протягом періоду дії воєнного стану, роботодавець може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати та без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

 

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.

 

Окрім того, Наталія Довбня звернула увагу й на те, що у період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником.

 

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається Новгород-Сіверським бюро правової допомоги за адресою: м. Новгород-Сіверський, вул. Свободи, 12 тел.: (04658) 3-14-87.

 

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена,  вул. Титаренка С.,  6-А, тел.: (04644) 3-30-01.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:            0-800-213-103.