назад

dscn0264    Питання співпраці із суб’єктами, які надають правові послуги населенню, стали головною темою наради в Регіональному центрі, на яку запросили начальників відділів взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги (т. зв. «інтеграторів») місцевих центрів.

    За півтора місяці функціонування місцевих центрів проведено чималий комплекс заходів по налагодженню партнерських стосунків із установами та організаціями, що задіяні у реалізації права громадян на безоплатну правову допомогу. В першу чергу така робота була спрямована на те, щоб донести інформацію про соціальні послуги центрів до їх потенційних клієнтів. 

    «На сьогодні найбільш важливими завданнями у нашій спільній роботі є, по-перше, детальний аналіз наявної мережі провайдерів правових послуг. По-друге, необхідно скласти типовий портрет клієнтів кожного місцевого центру, узагальнити інформацію про їх правові проблеми та потреби. І, по-третє, маючи вищезазначену інформацію, якнайповніше залучати до надання населенню правових консультацій та роз’яснень суб’єктів, які надають правову допомогу», – наголосив на початку зустрічі директор Регіонального центру Василь Попадинець.

    В контексті було акцентовано увагу на необхідності активізувати співпрацю із громадськими приймальними з надання безоплатної первинної правової допомоги при територіальних управліннях юстиції, юристами районних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, на котрих, власне, відповідними нормативними актами і покладено функції забезпечувати громадян безоплатними юридичними послугами.

    «Інтегратори» місцевих центрів – Володимир Мацо (Ужгород), Мирослава Пилипчинець (Mукачево) та Віталія Молнар (Хуст) обмінялися досвідом роботи в даному напрямку, розповіли про успішно реалізовані заходи та обговорили проблемні питання, які виникають в процесі залучення потенційних партнерів, та шляхи їх вирішення.

    Під час зустрічі також було порушено питання ефективної та сталої системи надання первинної правової допомоги населенню на рівні громад. У зв’язку з цим, як наголосив В.Попадинець, «інтегратори» повинні донести до органів місцевого самоврядування інформацію про можливість створення комунальних установ з надання первинної правової допомоги та залучення пара-юристів.

    Слушні пропозиції щодо роботи із територіальними громадами висловив присутній на нараді директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко. Зокрема, він звернув увагу на адміністративно-територіальну реформу. «Можливі зміни потрібно вже зараз враховувати у роботі», – наголосив він.

     Підводячи підсумки наради, директор Регіонального центру висловив сподівання, що окреслені в ході розмови пропозиції та ініціативи дозволять місцевим центрам досягти позитивних результатів у роботі.

{module Iнтегратори Закарпаття}