назад

Нарешті сталося або розпочато цікаве співробітництво

20161012 154145 295x221Ще на початку 2016 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області прийняв участь у Конкурсі проектних пропозицій, що був проголошений в рамках Програми зміцнення спроможності територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб, яка впроваджується наразі Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ.



Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH є компанією, що належить Уряду Федеративної Республіки Німеччина. Компанія працює по всьому світу, допомогаючи Уряду ФРН у реалізації цілей у сфері міжнародного співробітництва задля сталого розвитку та міжнародної просвіти. GIZ пропонує ефективні рішення для політичного, економічного, екологічного та соціального розвитку в глобалізованому світі, а також підтримує процеси комплексних реформ і перетворень, в тому числі і в складних умовах. 20161012 154608 295x221

Основною ідеєю проектної пропозиції було посилення спроможності територіальних громад, через надання кваліфікованої правової допомоги вразливим верствам населення, до яких, як раз, і відносяться внутрішньо переміщені особи. Наразі, по даним Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Запорізькій області, майже 70 тисяч ВПО, серед яких жінки, діти, інваліди та люди похилого віку, проживають на території нашої області.

20161012 152749 295x393Особливу увагу було заплановано приділити тим переселенцям, що проживають у відділених районах області чи у сільській місцевості. Адже вони, на відміну від міських жителів, мають набагато меншу кількість ресурсів з яких можуть отримати потрібну правову інформацію, консультацію чи роз’яснення. Саме обмеження можливості селян в отриманні безоплатної правової допомоги часто призводить до порушення їхніх прав, неможливості їх реалізації чи захисту.

Програма передбачала збільшення точок доступу до правової допомоги через відкриття пунктів он-лайн консультування, у яких мешканці громади, за допомогою Скайп-зв’язку, мали би змогу  задати питання правового характеру, що їх турбують та отримати кваліфіковану відповідь.

Радісною звісткою стало повідомлення, що проектна пропозиція Регіонального центру одержала перемогу у Конкурсі. Результатом цієї перемоги стало те, що в рамках співпраці з зазначеною міжнародною компанією Регіональний та місцеві центри з надання БВПД одержать від GIZ обладнання, для створення точок доступу до он-лайн сервісу з метою забезпечення мешканців громади Запорізької області якісною правовою допомогою, на суму 500 000 гривень.

І ось цей день настав. Сьогодні привезли меблі, якими будуть оснащені майбутні точки доступу. На наступному тижні ми чекаємо на комп’ютерне обладнання. А попереду ще навчання та тренінги для адвокатів, фахівців Регіонального та місцевих центрі та представників територіальних громад. 20161012 154702 295x221

Під час зустрічі директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павла Наливайка, начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації РЦ Лариси Кожемякіної з представником німецької федеральної компанії GIZ Іриною Бахчевою було обговорено подальше співробітництво та підписано перші спільні документи.