назад

Наше правопросвітництво – підсумки року

Ніщо не завадить нам підбивати підсумки року у сфері  правопросвітництва наших двох регіонів за цей рік, тому, що  останні два роки  це стало нашою гарною традицією. Ми ділимось своїми успіхами і розповідаємо про невдалі спроби, які нас багато чому навчили.

Можна не сумніватись в тому, що рік був дуже складний, наш останній захід до війни це – публічна презентація результатів діяльності за минулий рік. Як завжди ми запросили всіх наших партнерів і колег, щоб розповісти про свою діяльність і про те, чого ми досягли за попередній рік. Цього року ми запрошували дистанційно прийняти участь і директорів інших Регіональних центрів, які радо погодились прийняти участь.

Буквально через тиждень після цього розпочалась війна. Більшість наших точок доступу опинились під обстрілами та в окупації. Три з п’яти наших центрів взагалі не могли функціонувати і життю наших колег загрожувала небезпека, на щастя ми втратили тільки офіси і техніку, наші колеги і друзі всі живі і здорові.

“З березня по травень ми взагалі не проводили заходи. На той момент це було небезпечно і не можливо, події розвивались дуже стрімко і ми не мали права наражати на небезпеку ні фахівців ні наших клієнтів. Проте у червні ми почали працювати майже у повному складі і за новими обставинами” розповідає начальник відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру Крістина Мачулян.

Коли наші колеги опинились у безпечніших містах ніж Маріуполь, Бахмут чи Бердянськ вони почали налагоджувати роботу у точках доступу для ВПО чи у місцевих центрах чи бюро інших областей. Географія роботи наших колег поширилась не тільки на Україну. Колеги, які виїхали за кордон продовжували надавати правову допомогу нашим співвітчизникам, які так само виїхали.

Най масштабнішими правопосвітницькими заходами були онлайн зустрічі з українцями в Італії. Майже 500 осіб долучились до серії онлайн заходів спікерами яких були фахівці Маріупольського, Запорізького, Бердянського, Краматорського, Мелітопольського та Регіонального центру.

“ У нас з’явилась прекрасна  та унікальна можливість провести такі масштабні онлайн заходи завдяки нашим партнерам і допомогти українцям, які тимчасово перебувають на території іншої держави і мають багато питань правового характеру і ми звісно з радістю долучились!” розповідає заступник директора Оксана Савицька.

Об’єктивно, що цього року дуже важко зібрати велику кількість людей не наражаючи всіх на небезпеку і люди, які виїхали з небезпечних територій хотіли отримати персональну консультацію і відповіді на свої питання. Проте нами було проведено майже 200 правопросвітницьких заходів для різних категорій на різноманітну тематику.

Таких успіхів на телебаченні,  як того року ми, на жаль,  не маємо майже всі наші спікери відправились захищати нашу Батьківщину. Цього року інтернет ЗМІ активно поширювали наші консультації та роз’яснення, позитивні практики та інформаційні кампанії і ми маємо охоплення більше 30 мільйонів переглядів.

Друковані ЗМІ опинились у дуже тяжкій ситуації, бо більшість залишилась на окупованій території і не мають змоги працювати та співпрацювати з нами.

Незважаючи на тяжкий рік, відсутність світла, інтернету, обстріли, небезпеку наші фахівці постійно доводили наскільки вони незламні і відповідальні.

Ми впевнені, що всі скоро повернуться додому і все запрацює з новою, потужною силою і наступного року нам буде чим всіх здивувати.