назад
29.03.17

Наслідки ухилення від проходження строкової військової служби. Роз’яснює Котелевське бюро правової допомоги

ukrainskaya armia 1

До Котелевського бюро правової допомоги звернулася громадянка Х. з питанням про те, що її сину прийшла повістка з районного військового комісаріату про проходження медичного огляду  та цікавилася, які правові наслідки нез’явлення по повістці.

Її було роз’яснено, що нез’явлення військовозобов’язаного або призовника до військового комісаріату без поважних причин не для відправлення у військову частину у зв’язку з призовом на строкову військову службу, а за іншим викликом тягне адміністративну відповідальність за ст. 210 КУпАПпередбачає покарання у вигляді штрафу розміром від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 119 грн.), за повторне порушення накладається штраф розміром від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 255 грн.). За цією ж статтею військовозобов’язаний або призовник несуть відповідальність за ухилення від подання до військового комісаріату відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади, навіть якщо це вчинено ними з метою ухилення в майбутньому від призову на військову службу (адже готування до вчинення злочину, передбаченого ст. 335, не тягне кримінальної відповідальності).

Кримінально караним порушенням законодавства про військову службу є ухилення від призову на строкову військову (ст. 335 КК України), ухилення від призову за мобілізацією ( ст. 336 КК України), ухилення від військового обліку або спеціальних зборів ( ст. 337 КК України), покараннями є: обмеженням волі на строк до трьох років, позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, відповідно.

Службові особи органів реєстрації актів громадянського стану за неподання військовим комісаріатам відомостей про зміну призовниками прізвища, імені, по батькові, про внесення до реєстрації актів громадянського стану змін про дату і місце їх народження несуть адміністративну відповідальність за ч. 2 ст. 211-6, керівники або інші відповідальні за військово-облікову роботу службові особи за несвоєчасне подання у військові комісаріати документів на жильців, які є призовниками, для оформлення взяття на військовий облік – за ст. 211-5, а за перешкоджання своєчасній явці призовників на збірні пункти чи призовні ділянки – за ст. 211-4 КУпАП. Якщо ж вказані дії вчинено з метою сприяння призовникові в ухиленні від призову на військову службу, зазначені особи повинні нести відповідальність за пособництво в ухиленні від призову на строкову військову службу (ст. ст. 27 і 335).

Нагадуємо, що скористатися послугами Котелевського бюро правової допомоги громадяни можуть звернувшись  за адресою: с-ще. Котельва, вул. Жовтнева, 235, тел. (05350) 22-9-12.