назад

Навчальна лекція для студентів ТНЕУ щодо права на безоплатну правову допомогу в контексті міжнародного права

image-0-02-05-9e485c1e637e193c22061cdef3a3fdb655e1bd1c4455f199cf152f0504b77ec4-V

Ірина Хондогій, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області провела 24 березня навчальну лекцію для студентів юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету на тему: «Право на безоплатну правову допомогу в міжнародних актах та практиці Європейського суду з прав людини».

Цією темою лекції Ірина Хондогій заохотила студентів та запалила бажання у майбутніх правознавців глибинно та досконало вивчити усі тонкощі права в контексті системи безоплатної правової допомоги.

«Безоплатна правова допомога є невід’ємною частиною будь-якої системи правосуддя, зі своїми міжнародними та національними особливостями.  Чинні в Україні засади надання правової допомоги у кримінальних провадженнях включають низку міжнародних правових актів та норми українського законодавства». – відзначила директор Центру.

Ірина Хондогій наголосила, що право на безоплатну допомогу захисника чітко встановлюється в статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і у статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. Людина має право на безоплатну правову допомогу за двох умов: по-перше, якщо у такої особи немає достатніх коштів для оплати послуг захисника (що встановлюється так званим «тестом на нужденність»), і, по-друге, якщо надання БПД вимагається інтересами правосуддя (що встановлюється так званим «тестом по суті»).

«Виконуючи свої міжнародні зобов’язання, 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про безоплатну правову допомогу». Статтею 1 цього Закону визначається, що безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел». – проінформувала студентів очільниця Регіонального центру.

ДОВІДКОВО

Відповідно до Закону «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом. При реалізації права на безоплатну правову допомогу не допускається застосовування привілеїв чи обмежень до осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Наостанок керівник Центру розповіла студентам університету про розвиток системи безоплатної вторинної правової допомоги в Україні.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.