назад

17506385 1322606774451574 676356558 n

21 березня 2017 відбулося навчання фахівців бюро правової допомоги Кременецького, Чортківського та Тернопільського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги працівниками Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Світлана Бандура наголосила, що працівникам бюро необхідно сконцентруватися на удосконаленні якості надання безоплатної правової допомоги та відмітила важливість співпраці місцевих центрів із Головним територіальним управлінням юстиції.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов зазначив пріоритети Міністерства юстиції на 2017 рік, а саме:

• «Забезпечення верховенства права» – розвиток системи безоплатної допомоги людям, які не мають можливості найняти адвоката. Кожен громадянин має право на правовий захист, закріплений Конституцією, незалежно від свого майнового стану.

• Реалізація загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який буде пpoвoдити пpoсвітницьку poбoту сеpед укpaїнців щoдo тиx пpaв, які їм гapaнтoвaні Кoнституцією, законами, гapaнтoвaні їм від нapoдження.

Перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Тетяна Вовк звернула увагу на те, що сучасні сервіси Мін’юсту – це якісні сервіси європейського рівня для громадян:

– нові стандарти надання реєстраційних послуг – отримання усіх необхідних даних у вигляді витягів, довідок чи виписок в електронній формі, не виходячи з дому.

– подання заяви про реєстрацію актів цивільного стану в режимі он-лайн.

– проставлення електронного апостилю (доступність послуг з проставлення апостилю, оплата послуг з використанням платіжних систем, перевірка даного апостилю у будь-якій точці світу з використанням Інтернету, відсутність корупційних складових та черг).

– проект, згідно з яким працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється прийом необхідних документів та видача свідоцтв про народження дитини безпосередньо у закладах охорони здоров’я, де приймалися пологи.

– пілотний проект щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем. У м. Тернополі проект стартував 20.02.2017.

Тетяна Вовк розповіла про проект Міністерства юстиції «Он-лайн будинок юстиції».

Окрім вищезгаданих сервісів, з’явилась можливість отримати інформацію з усіх реєстрів Мін’юсту, зареєструвати громадське об’єднання або засіб масової інформації, отримати дані про електронний цифровий підпис.

Також тут можна скористатися послугою «СМС-Маяк», яка передбачає можливість отримання інформації щодо будь-яких змін в реєстрах бізнесу й нерухомості щодо свого майна.

Начальник відділу з питань нотаріату Наталія Марщівська та запрошені представники нотаріату області ознайомили присутніх з повноваженнями посадових осіб органів місцевого самоврядування, повноваженнями нотаріуса як державного реєстратора, вчиненням нотаріальних дій щодо видачі і посвідчення довіреностей, складанням, посвідченням та реєстрацією заповітів, порядком видачі дублікату заповіту, визнанням заповіту недійсним.

Заступник начальника відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби Лариса Кубей опрацювала з присутніми положення Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 (який набрав чинності 05.10.2016), розповіла про нові вимоги до порядку звернення стягнення на нерухоме та рухоме майно боржника, порядку та підстав зняття арешту з майна боржника, черговість задоволення вимог стягувачів, Реєстр боржників та доступ до нього, виконання рішення судів щодо виплати недоплаченої грошової допомоги учасникам АТО.

На питання присутніх відповіла начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Ольга Гуль. «Звернення осіб за безоплатною правовою допомогою стосуються питань щодо: реєстрації народження дитини, народженої за кордоном; порядку отримання повторних свідоцтв; порядку реєстрації шлюбу громадян України з іноземцями, як довести родинні відносини шляхом звернення до відділів державної реєстрації актів цивільного стану; подання заяв про реєстрацію шлюбу в режимі он-лайн; які документи підлягають апостилюванню; які потрібно документи для реєстрації народження дитини, народженої поза закладом охорони здоров’я.

Начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Марія Музика довела до відома працівників бюро Графік проведення консультування в бюро правової допомоги області фахівцями Головного територіального управління юстиції та його структурних підрозділів, а також проінформувала про заходи в рамках проекту Міністерства юстиції України «Я маю право».

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.