назад

Правозахисники Сумщини зібралися на круглий стіл

SuR 2017 03 24 stil 0124 березня відбувся круглий стіл «Захист прав людини: практичний досвід», приурочений до Міжнародного дня права на встановлення істини щодо грубих порушень прав людини і гідності жертв. Захід був організований Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Суми.

Україна, як і низка інших країн, є підписантом  Європейської конвенції  із захисту прав людини і основоположних свобод. Цей міжнародний документ має на меті неповторення подій Другої світової війни. Нині права людини охоплюють практично усі аспекти повсякденного життя, вимиваючи чіткість основоположних норм. І це розмивання робить неможливим для держави надати відповідні права. Сьогодні правозахисники Сумщини розкрили найбільш яскраві приклади порушення прав людини, з якими стикалися, озвучили проблеми захисту прав і свобод на локальному рівні та спільно випрацювали шляхи їх рішення.

SuR 2017 03 24 stil 02

 

У рамках правопросвітницького напряму, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) у Сумській області презентував засади своєї діяльності та висвітлив ті «темні кути» закону «Про безоплатну правову допомогу», про які варто знати пересічним сумчанам. Наталія ПОСТАВСЬКА, начальник відділу підтримки та розвитку інфраструктури, розказала про систему БВПД на Сумщині: «Населення має знати, що в установі з логотипом системи безоплатної правової допомоги, то за підстав і в порядку, визначеному Законом України «Про безоплатну правову допомогу», можна отримати такі види правових послуг за рахунок держави: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації; захист; здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; доступ та надання допомоги у такому доступі до електронних сервісів Міністерства юстиції України».

SuR 2017 03 24 stil 03

Також вона анонсувала появу нового відділу Регіонального центру – «забезпечення роботи контактного центру системи БВПД». «Відкриття Call-центру планується на найближчий час. Наразі ведеться підготовка. Це – другий в Україні такий Call-центр. Перший – у Чернівцях. Варто наголосити, що дзвінки з усієї України спочатку прийматимуться чернівецькими фахівцями, які за необхідності, будуть переадресовувати дзвінки на Суми, де і відбуватиметься консультування», – зазначила Наталія ПОСТАВСЬКА.

SuR 2017 03 24 stil 04

 

Підняла тему сексуального насильства в контексті збройного конфлікту в Україні на заході Оксана ІВАНЦОВА, радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб в Сумській області: «Національне законодавство та правова практика кримінального переслідування за скоєння сексуального насильства, є обмеженими та не повністю відповідають міжнародним стандартам та практиці. Жертви сексуального насильства часто стикаються з бездіяльністю з боку державних органів або озброєних груп, під контролем яких перебувають відповідні території. Це дуже актуальне питання, яке потребує додаткової уваги суспільства».

SuR 2017 03 24 stil 05

Ірина БІЛИК, регіональний координатор по зв’язках із громадськістю у м. Суми уповноваженого Верховної Ради України з прав людини навела випадки із практики про порушення прав людини та наголосила на важливості існування громадських моніторів.

SuR 2017 03 24 stil 06

 

Також під час круглого столу відбулася презентація збірки «Успішні історії громадських приймалень УГСПЛ», посібника «Буквар Скаржника» та інших інформаційних матеріалів, розроблених юристами УГСПЛ. Успішні історії, представлені в збірці, описують механізми вирішення проблем, пов’язаних із порушенням прав людини. За словами Наталії ЄСІНОЇ, помічниці координатора громадської приймальні УГСПЛ у Сумах, посібник «Буквар Скаржника» є простою та цікавою правовою абеткою для громадян, які хочуть захистити свої права адміністративним шляхом. В ньому зібрані поради, як правильно скласти звернення, як використовувати положення Закону України «Про звернення громадян», є також зразок скарги до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

SuR 2017 03 24 stil 07

 

Довідково про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.

 

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103