назад
30.06.23

Навчаємося та обмінюємося досвідом, щоб ефективніше допомагати людям, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України

Цього року до фахівців системи БПД, тільки за вторинною правовою допомогою, звернулося 114 людей, які не мали документів, що посвідчують їх особу та підтверджують громадянство України. За аналогічний період минулого року таких звернень було 24, а за весь 2022 – 143. Юристи системи БПД та адвокати, що надають безоплатну правову допомогу, у судовому порядку встановлюють особу таких людей та факти проживання на території України для підтвердження належності до громадянства України.

Щоб ефективніше допомагати цій категорії клієнтів 40 юристів системи БПД з різних регіонів України взяли участь у тренінгах «Документування осіб без громадянства та осіб із невизначеним громадянством», які відбулися в Ужгороді та Києві.

Під час цих навчань  представники місцевих центрів та бюро правової допомоги ознайомлювалися з проблемами осіб без громадянства та осіб з невизначеним громадянством, обмінювалися досвідом та інформацією щодо процедур документування таких осіб з юристами провідних правозахисних громадських організацій – ГО «Десяте квітня», БФ «Право на Захист» та Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA.

Останнім часом  зростає тенденція звернень таких категорій клієнтів до наших бюро правової допомоги, оскільки вони все частіше отримують відмову від уповноважених органів про видачу документів, які б підтверджували громадянство України, належним чином не можуть реалізовувати свої права на території України, повноцінно звернутись до установ за будь яким видом допомоги. Тому нам важливо сконцентрувати свої знання, доповнивши їх досвідом інших правозахисних організацій – провідний юрист Дніпровського бюро правової допомоги №3 Олена Тертишна.

Отож, учасники тренінгу обговорили процесуальні особливості встановлення факту проживання на території України для підтвердження належності до громадянства України, процедуру встановлення особи у судовому порядку, особливості встановлення факту народження в судовому порядку, зокрема встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованих територіях України, права людини під час процедури визнання особою без громадянства, основні етапи цієї процедури, документування осіб ромської національності. Говорили і про доступ осіб без громадянства до соціальних послуг, і про особливості спілкування з такими клієнтами під час збору потрібної інформації. При цьому, кожну обговорювану тему ілюстрували практичними кейсами надання правової допомоги.

Цей тренінг дав можливість переглянути і проаналізувати актуальну судову практику, зокрема щодо оскарження відмови у визнанні особою без громадянства, отримати нові знання, якими ми  поділимося з колегами на місцях і будемо застосовувати в роботі. Важливим був і обмін досвідом з колегами, який показав високий рівень теоретичних і практичних знань фахівців системи БПД – директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко.

Довідково. Захід організований Координаційним центром з надання правової допомоги спільно з Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у межах спільного проєкту з Міжнародною організацією праці (МОП) та за підтримки ЮНЕЙДС.