назад

Не отримуєш аліменти? Захищай свої права!


Ne otrimuєsh alіmenti 2Як оформити аліменти та як стягнути їх з боржника.

ЯК ОФОРМИТИ АЛІМЕНТИ?

За взаємною згодою

Один з батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування з нього аліментів із зазначенням строків та розміру виплат. Заява подається особою, яка буде сплачувати аліменти, а не особою, на користь якої сплачуються аліменти.

За договором

За бажанням батьки можуть укласти договір про сплату аліментів, де буде вказано суму виплат та строк їх сплати, інші умови. Такий документ підлягає нотаріальному посвідченню.

За рішенням суду

У разі неможливості досягнення між батьками угоди про добровільне відрахування, кошти на утримання дитини можуть бути стягнені за рішенням суду.

 

ЯКИМ МОЖЕ БУТИ РОЗМІР АЛІМЕНТІВ?

Аліменти на дитину не можуть бути меншими за 50% прожиткового мінімуму.

У 2017 році прожитковий мінімум на дітей віком до 6 років становить:

з 01 січня – 1355 гривень,

з 01 травня – 1426 гривень,

з 01 грудня – 1492 гривні;

віком від 6 до 18 років:

з 01 січня – 1689 гривень,

з 01 травня – 1777 гривень,

з 01 грудня – 1860 гривень.

Аліменти на 2-х і більше дітей визначає суд як єдину частку від заробітку, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ОДИН З БАТЬКІВ НЕ ПЛАТИТЬ АЛІМЕНТИ ДОБРОВІЛЬНО?

Якщо боржник працює або отримує інші доходи, стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним пенсії, стипендії та інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або направити виконавчий документ до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцем знаходження його майна для виконання рішення в примусовому порядку.

Стягнути аліменти з боржника, який проживає за кордоном, можливо відповідно до міжнародного договору України.

 

ЯКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ?

Якщо розмір заборгованості зі сплати аліментів перевищує 3 місяці:

– відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників;

– майно боржника арештовується виконавцем, вилучається та реалізується;

– виконавець звертається до суду щодо застосування до боржника тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

У разі відсутності відомостей про місце перебування боржника, за поданням виконавця судом виноситься ухвала про розшук боржника.

За злісне ухилення від сплати аліментів (наявності заборгованості понад 3 місяці) боржника може бути притягнуто до кримінальної відповідальності. Для цього стягувачу необхідно звернутись до органів Національної поліції за місцем проживання або реєстрації боржника з повідомленням про вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого статтею 164 Кримінального кодексу України.

Злісне ухилення від сплати аліментів боржник карається:

– громадськими роботами на строк від 80 до 120 годинабо арештом на строк до 3 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Якщо таке діяння вчинене раніше судимою особою, за такий злочин передбачене покарання у виді:

– громадських робіт на строк від 120 до 240 година бо арешту на строк від 3 до 6 місяців, або обмеження волі на строк від 2 до 3 років.

 

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?

Той із батьків або інший законний представник дитини, разом з яким вона проживає, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:

на 1 дитину – однієї чверті, на 2 дітей – однієї третини, на 3 і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше 10 прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідного віку.

 З кінця 2017 року відповідальність за несплату аліментів законодавчо посилено.

07 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів». Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів. Законодавчим актом, зокрема:

– спрощується порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України;

– запроваджуються нові засоби примусового виконання рішень, які можуть вживатися тільки до боржника, в якого наявна заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців;

– запроваджується новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт.

Законом також внесено зміни до Сімейного, Цивільного, Цивільного процесуального кодексів, законів «Про виконавче провадження», «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію».

 

МАЄШ ПИТАННЯ?

pravo.minjust.gov.ua

Всеукраїнський просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!»

 

0 800 213 103

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги

(цілодобово та безкоштовно у межах України)

 

pravo.minjust.gov.ua/kontakti/

Адреси центрів з надання безоплатної правової допомоги та територіальних управлінь юстиції

 

Детальну інформацію про роботу системи безоплатної правової допомоги Волинської області можна дізнатися на інтернет-сайті:

http://volyn.legalaid.gov.ua/ua