назад

Не замах на вбивство – а тяжке тілесне ушкодження

mal-2На досудовому розслідуванні громадянина Х.І.М. обвинувачували у тому, що він, перебуваючи у квартирі з рідним братом та вживаючи спиртні напої, у стані алкогольного сп’яніння під час сварки наніс братові ножовий удар, тим самим умисно хотів спричинити йому смерть (ст.15, ст.115 КК України).

Упродовж слідства було встановлено, що потерпілий після операційного втручання одужав, а його здоров’я у задовільному стані.

У зв’язку з цим адвокат підсудного Галина Гайова, що здійснювала захист за дорученням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, звернулася з клопотанням про перекваліфікацію дії свого клієнта із замаху на вбивство – на умисне тяжке тілесне ушкодження (ч.1 ст.121 КК України).

Важливим для досудового слідства виявилось також те, що потерпілий з братом примирився і претензій до нього не має. Крім цього, підзахисний адвоката Гайової позитивно характеризується та свою вину у скоєному кримінальному правопорушенні визнав повністю.

Під час допиту підозрюваний стверджував, що наміру вбити свого брата у нього не було, а тяжкі тілесні ушкодження він спричинив тому, що боявся фізичної розправи брата. Відтак, зважаючи на зазначені обставини, завдяки роботі адвоката п. Галини дії обвинуваченого були перекваліфіковані.

За словами Галини Гайової, 18 лютого 2016 року відбулося перше підготовче судове засідання у цій справі, де завдяки її клопотанню обвинуваченого звільнили з-під варти, змінивши запобіжний захід на домашній арешт.