назад

Неформатний підхід до обговорення проблем ВПО

peresel 4    У четвер, 16 листопада, за ініціативи радника Мінсоцполітики з питань ВПО на Закарпатті Анжели Бабкіної, відбулося неформальне засідання-гра «Переселенська блуканина» для представників громадських організацій, які сприяють вирішенню проблем внутрішньо переміщених осіб у краї. До участі в заході долучилися працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру з надання БВПД. 

    Презентуючи проект, Анжела Бабкіна зазначила, що «Переселенська блуканина», яка викликала жвавий інтерес та неоднозначну дискусію у суспільстві, в ігровій інтерактивній формі показує шлях людини, яка вирішила виїхати з окупованих земель до України та має намір інтегруватися у суспільство, а також, які перепони постають перед переселенцями на цьому шляху.

peresel 1
    Фішка в тім, що кожен учасник гри може через власні відчуття пережити ті проблеми та страхи, які переживає внутрішньо переміщена особа. «Саме з цією метою і створена гра, – продовжує Анжела Бабкіна. – Пройти шлях переселенця може одночасно 5 осіб, які потраплять у такі ситуації, в яких опиняються внутрішньо переміщені особи в реальному житті. А таких проблем чимало: це й відсутність житла, роботи,  отримання соціальних виплат тощо».
    Настільна соціальна гра «Переселенська блуканина», на думку її розробників, є одним із способів поговорити про ці проблеми. Це – симуляція досвіду 1,6 мільйона українців з числа ВПО, яка повинна сприяти розумінню суспільством та владою проблем переселенців та подолання стереотипів про них.
    Настільна гра складається із 76 реальних як позитивних, так й драматичних і дискримінаційних ситуацій, які необхідно подолати родині переселенця на шляху до рівноправ’я у рамках національного законодавства.

peresel 3
    Учасниками неформатного засідання стали представники громадських організацій «Закарпаття – Донбас», «Неємія», «Справа Кольпінга в Україні», «Закарпатська громада», благодійних фондів «Обнова» та «Карітас».
   У рамках заходу заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Лариса Фучко поінформувала присутніх про можливість отримання ВПО безоплатної правової допомоги та реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», а також поширила буклети консультативного характеру.