назад

Нелегальна трудова міграція – як не стати “живим товаром” обговорювали на семінарі в Дубенському центрі зайнятості

1

У світлі подій останнього часу багато людей зіткнулись із проблемою нелегальної трудової міграції. Та й загалом питання нелегального працевлаштування за кордоном, у зв’язку із наявністю багатьох негативних наслідків, завжди вимагало підвищеної уваги.

Служба зайнятості є однією зі структур, яка відіграє важливу роль у запобіганні й протидії торгівлі людьми, сприяє підвищенню обізнаності тих, хто шукає щастя за кордоном.

Тому фахівцями Дубенської міськрайонної філії Рівненського обласного центру зайнятості систематично проводяться семінари з питань запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми.

Так, 26 червня 2018 року відбувся семінар для безробітних на тему «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці».

3

На захід були запрошені провідний фахівець із соціальної роботи Дубенського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та головний спеціаліст Дубенського бюро правової допомоги Юхимчук Л.А.

На заході були присутні п’ятнадцять осіб, які стоять на обліку по безробіттю.

Учасникам семінару була надана інформація про механізми діяльності злочинних формувань у сфері торгівлі людьми, працевлаштування громадян України за кордоном, незаконний ввіз мігрантів. Присутні були ознайомленні з видами трудової міграції, її впливом на життя, перевагами та недоліками працевлаштування за кордоном. Зокрема, було обговорено основну проблему, яка трапляється через непоінформованість, необачність та бажанням швидко заробити гроші – торгівлю людьми. Присутні переглянули відеоролик «Життя на продаж», завдяки якому було зрозуміло що потрібно робити щоб не стати «живим товаром» та як діяти уразі виникнення такої небезпеки. У ході заняття проаналізовано життєві ситуації, які пов’язані з торгівлею людьми та експлуатацією дитячої праці.

2

З метою захисту прав та інтересів людей учасникам семінару повідомлено про діяльність Дубенського бюро правової допомоги. Роз’яснено поняття первинної та вторинної правової допомоги та перераховано категорії осіб, які мають право на безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Спеціаліст бюро розповіла присутнім про масштабний проект Міністерства юстиції України «Я маю право», що має на меті підвищення рівня правової освіти українців, а також роздала інформаційні буклети БВПД та ЯМП.

3

Юхимчук Людмила в кінці виступу дала відповіді на поставленні аудиторією запитання.