назад

Немає у світі прекрасніше почуття, ніж відчуття, що ти зробив людям хоч краплю добра. Лев Толстой

20170125 160858Зазвичай партнери приходять у гості до нас. У Регіональному центрі є що показати, а потім підкріпити побачене цікавими прикладами та виключно корисною інформацією. Але цього разу у гості ходили ми. І не куди-небудь… А до Міського центру допомоги.

       Вже більше двох з половиною років Запорізький «Міський центр допомоги» займається сім’ями вимушених переселенців. Це продуктові та господарські набори, одяг-взуття та засоби особистої гігієни, юридичні консультації та психологічна допомога, організація масових заходів та літнього дозвілля дітвори, а також подарунки дітям до свят.

      -300x200 Це сьогодні багато хто з внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей відчувають себе на запорізькій землі, як вдома, але ще пару років назад, вони приїжджали в абсолютно чуже місто з однією лише думкою – врятувати своїх дітей, батьків і себе від війни, від жахів втрат, від болю, страху і смерті. Не маючи нічого, окрім бажання жити, стукали в усі двері – і були почуті.

       На сьогоднішній день на території Запорізької області зареєстровано близько 70 000 вимушених переселенців із зони АТО, з них майже 17 тисяч – діти, і більше 20 000 – люди з особливими потребами та пенсіонери.

       Згодом страх пішов, адже в Запоріжжі тиша, тут не стріляють, тут, не дивлячись на всі складнощі життя на новому місці, можна спокійно спати по ночах, не ховатися у підвалах, не чути звуки градів, що стріляють, снарядів, що розриваються під вікнами, гуркоту танків і не бачити жахіття війни.

       Багато хто почав життя заново – знайшов роботу, влаштував дітей в сади і школи, пішов вчитися до вищих навчальних закладів. Запорізький край поступово ставав рідним домом для тисячей жителів сусідніх областей.

       Але проблем у цих людей придостатньо, і велика кількість з них має правовий характер. Саме через це було внесено зміни до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», завдяки яким внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомоги, аби вирішити усі свої питання в законний спосіб, відстояти та захистити свої права.20170125 161201

       Аби показати та розказати, що наразі найбільше турбує вихідців зі східної частини України, директор Міського центру допомоги голова однойменної громадської організації Дмитро Матюхін запросив представників Регіонального центру до себе.

       У коридорах людяно, на кожному кроці величезні коробки з одягом, взуттям, подалі стелажі з крупами, цукром, мукою та олією, за рогом полиці з книгами. Аби на довго не відволікати від роботи працівників центру Павло Наливайко провів для них зовсім невеличкій лікбез. Головною темою якого було те, що починаючи з 5 січня 2017 року кожна людина, яка має статус «внутрішньо переміщена особа» або претендує на нього має право на адвоката за рахунок держави, для вирішення своїх правових проблем.

       Потім у кабінеті, поки ми зачаровано роздивлялися стіну, яка обклеєна величезною кількістю фотографій, Дмитро розповів про роботу центрів допомоги, що функціонують у містах Запоріжжя, Бердянськ, Мирноград, Марьїнка та Красногорівка Донецької області, про поїздки до зони проведення Антитерористичної операції, про допомогу дітям та літнім людям. Керівники обговорили усі можливі варіанти співпраці, а це й консультування відвідувачів Міського центру допомоги, проведення роз’яснювальних семінарів щодо прав ВПО для осіб, які звертаються до нього, участь у Координаційних радах, які проводяться з ініціативи управління з координації гуманітарними питаннями ООН та проведення різноманітних спільних заходів.

     20170125 160752  Аби заручитися підтримкою один одного у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб та ефективніше координувати зусилля по комплексній допомозі зазначеній категорії, між Міським центром допомоги та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області було підписано Меморандум про співпрацю.

       У вирі останніх подій на Донбасі не виключно, що кількість гостей з сусідніх областей, які прибувають до Запорізького краю, значно збільшиться. А отже, роботи в нас попереду багато!

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– Е-mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)


Міський центр допомоги:

– адреса: м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, буд. 51

– телефон: (061) 220-76-00

– E-mail: dopomoga@aidcenter.org.ua

– більше корисної та важливої інформації для ВПО http://aidcenter.org.ua/