назад

Участь директора Регіонального центру у прес-конференції громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини

16466122 1268749719837280 1011567863 o1 лютого у читальній залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася прес-конференція громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), яка вже впродовж 9-ти років діє у Тернополі. На конференцію запросили й директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Конференція була приурочена підсумкам діяльності УГСПЛ у 2016 році. На захід також запросили представників державних установ (зокрема, Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області) та громадських організацій, які працюють у сфері захисту прав людини, журналістів.

16409632 1268756486503270 1723402171 o

Представники приймальні, юристи Ольга Кушнерик, Петро Люпа та координатор Олександр Степаненко поінформували присутніх про свій досвід надання правової допомоги, про стратегічні судові справи на захист прав людини, які були у провадженні юристів приймальні та центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Йшлося також про проблеми у доступі громадян до правосуддя, публічної інформації, адміністративних послуг.

Учасники та гості прес-конференції обговорили ефективність засобів надання правової допомоги громадською приймальнею, що започатковані у партнерстві із центрами з надання БВПД у Тернопільській області та обласною універсальною науковою бібліотекою. Торкнулися аналізу успішних справ, виграних у Європейському суді з прав людини у зв’язку з порушенням Російською Федерацією прав жителів окупованої території АРК та м. Севастополя, південно-східних областей України.

Із промовою виступила і директор Регіонального центру Ірина Хондогій: «5 січня Президент підписав нову редакцію Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Насамперед, йдеться про внесення до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу і внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Ці зміни дають змогу полегшити роботу приймальні УГСПЛ, адже відтепер ВПО, які звертаються до громадської приймальні, за потреби скеровуватимуть до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

16491424 1268748069837445 812173198 o

«Щодо змін до законодавства про безоплатну правову допомогу, то така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. – продовжила Ірина Хондогій. – Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань».

Як роз’яснила учасникам конференції очільниця Регіонального центру, особа відтепер матиме право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів. Окрім того, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

До слова, за результатами роботи УГСПЛ у 2016 році на базі Чортківського та Кременецького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулися спільні виїзні прийоми громадян у районах області. Також було організовано спільні семінари, круглі столи в навчальних закладах, взято участь у презентаціях, виставках книг та переглядах документальних фільмів про права людини, проведено скайп-консультування громадян.

Наприкінці прес-конференції Ірина Хондогій дала інтерв’ю для регіональної телекомпанії «TV-4» щодо розширення кола осіб, які віднедавна мають змогу звертатися за вторинною правовою допомогою безоплатно.


Інформуємо,  що в Україні  діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.