назад

1

Спортсменка і волонтер Тетяна Фролова відома людина та гордість міста Мелітополь Запорізької області. Але зовсім недавно видатна рекордсменка, чемпіонка Європи, учасниця Паралімпійських ігор та багаторазова призерка чемпіонатів світу з пауерліфтингу серед людей з обмеженими можливостями була змушена відстоювати свої права через суд. 


11 квітня 2016 року Тетяна Миколаївна звернулася до Мелітопольського відділення ПАТ «Райффайзенбанк Аваль» аби отримати  грошовий переказ із Каліфорнії у розмірі  100 доларів США. Але жінка не змогла потрапити у приміщення банку, через відсутність пандусу,  адже  видатна мелітопольчанка є людиною з обмеженими фізичними можливостями та  переміщується на інвалідному візку. Тому вона просила провести видачу коштів біля входу у будівлю. На що отримала відмову співробітників банківської установи. Співробітники банку запропонували Тетяні Фроловій написати довіреність, або перенаправити переказ на людину, яка може самостійно зайти в приміщення банку.

22 квітня жінка звернулася за допомогою до соціального робітника. Після оформлення нотаріально посвідченої довіреності, 

2

Тетяна Миколаївна та її помічниця звернулися до відділення банку. Однак соціальному робітнику банківські фахівці відмовили в отриманні грошового переказу, бо за внутрішніми розпорядженнями банківської установи виплатити гроші вони повинні особисто тій людині, на яку надійшов переказ.

Неодноразові звернення самої спортсменки, соціального робітника, журналістів, які вже були в курсі ситуації , що склалося навколо Тетяни Фролової та ПАТ «Райффайзенбанк Аваль»,  до керівництва банку не принесли жодного результату.

Тетяна Миколаївна була змушена шукати допомоги у правників, тому й  звернулася до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Місцевим центром було прийнято рішення надати жінці допомогу адвоката за рахунок держави. Представляти інтереси спортсменки було доручено кваліфікованому адвокату Аріні Івашиній (дорученням № ММЦ-120 від 28 квітня 2016 року).

І тільки наприкінці квітня після намірів Тетяни Миколаївни звернутися до суду, банк все ж таки виплатили грошові кошти соціальному робітнику на підставі довіреності. Однак, жінці було завдано моральну шкоду, яка полягала в постійних емоційних стражданнях, приниженні честі та гідності, фактично збиткування над інвалідом, у зв’язку з неможливістю самостійно потрапити до приміщення банку та отримати грошові кошти.

Єдиним способом захисту честі та гідності цієї людини було  зобов’язання ПАТ «Райффайзенбанк Аваль» створити умови для безперешкодного доступу людей з особливими фізичними потребами до їхнього  приміщення відповідно до норм передбачених законодавством  України та стягнути з банківської установи на користь  спортсменки моральну шкоду в сумі 5000 грн. та судові витрати на користь держави.

3

Завдяки професіоналізму адвоката Аріни Івашиної, 30 червня поточного року Мелітопольським міськрайонним судом Запорізької області було ухвалено мирову угоду між позивачем  та банком за умовами якої ПАТ «Райффайзенбанк Аваль» було зобов’язано у строк до 01.08.2016 року включно створити умови для безперешкодного доступу інвалідів до відділення банку та протягом п’яти днів з дня набрання законної сили ухвалою суду, виплатити жінці моральну шкоду у розмірі 5000 грн., із урахуванням податків та зборів, які будуть утримані з цієї суми при виплаті коштів.

За словами Тетяни Фролової, банк виконав своє зобов’язання і встановив пандус у відділенні, розташованому за адресою: м. Мелітополь,  вул. Беляєва, 57.

Папери підписані. Я в повному обсязі  отримала гроші. Це моральний збиток в сумі 5 тисяч гривень. Вважається, що це мінімальна компенсація, але більшого я і не вимагаю. Судилася я не заради грошей, а для того, щоб інваліди змогли безперешкодно потрапляти в будівлю банку,розповіла Тетяна Миколаївна.

Тетяна Миколаївна Фролова неодноразово висловлювала подяку адвокату за рахунок держави Арині Івашиній та фахівцям  Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за своєчасну та якісну допомогу при вирішенні її питання та побажання і в подальшому не залишатися осторонь від проблем людей з обмеженими можливостями.

Нагадаємо, що для отримання безоплатної правової допомоги необхідно звернутися до Мелітопольського місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресою:


вул. Вакуленчука, 99, місто Мелітополь, 72319.

Режим роботи:  з 8-00 до 17-00. Вихідні дні: субота, неділя

Телефони:  096 5239855, 448810, 421808

електронна пошта: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua