назад

DSCF6888Україна посідає четверту сходинку серед країн Європи за рівнем проявів агресії підлітків. Нині серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного.

       Тому, з метою профілактики дитячого хуліганства, 12.06.2018 спеціаліст Кам’янсько-Дніпровського бюро правової допомоги Людмила Антоник спільно з начальником районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  Людмилою Куницькою та старшим інспектором молодіжної провенції Кам’янсько – Дніпровського відділення поліції Олександром Сидоренком провели на базі Велико-Знам’янського літнього оздоровчого табору «Жайворонок» інформаційно-роз’яснювальний захід для відпочиваючих в ньому дітей, які позбавлені батьківського піклування та, які перебувають у складних життєвих обставинах на тему: «Булінг у школі: як цьому протистояти?».DSCF6884

       Учасники заходу зробили спробу проаналізувати що стоїть за насильством у школі і що можна зробити, аби зупинити його. Від гостей хлопчики та дівчатка отримали поради про те, що робити у разі отримання тілесних ушкоджень, куди звертатись, якщо зазнали насильство.

       Також дітям роз’яснили, що булінг (від англійського bullying) – це цькування, залякування, агресивне переслідування одного з членів колективу з боку інших представників колективу. Така поведінка має на меті самоствердитися за рахунок когось, підпорядкувати особистість своїм інтересам або заслужити собі загальний авторитет.

Причини булінгу:

Занижена самооцінка. Навіть якщо дитина виявляє це через нарцисизм, надмірну відкритість, зверхність.

Атмосфера вдома. Дуже часто жертвами булінгу стають діти, з якими вдома поводяться як з жертвою. Школа і садок — каталізатор домашніх проблем. Тож, якщо дитина звикла маніпулювати своїм становищем жертви, щоб отримати більше уваги до себе, поблажливість батьків, якщо звикла, що до неї краще ставлятсья, коли вона бідна й нещасна, то вона відтворюватиме навколо себе таку ж атмосферу і в школі. Часто такими дітей роблять бабусі, підживлюючи ідею безпорадності дитини. Як результат — дитина не може себе відстояти за наявності сильного лідера.

Заряджена частина в класі. Це дитина агресор, якій чхати на почуття інших, яка шукає слабшого, використовує його як грушу для биття, вирівнюючи свій психологічний стан.

       Наслідки булінгу можуть бути різні. Найчастіше — це замкнутість. Психологам доводиться працювати з антисоціальними підлітками, які абсолютно не вміють спілкуватися з навколишнім світом. Доводиться пояснювати, що світ не такий страшний, яким був до цього. Це може тривати від 2 до 3 років. У таких дітей руйнується віра у соціум, вони насторожені, тривожні. Але найбільший страх — це підліткові суїцидальні думки.DSCF6887

– Для вирішення проблеми, розкажіть про це учителю, адже з досвіду — якщо вчитель має довіру з боку учнів, то він може дуже допомогти і навіть вирішити проблему. Якщо ж ні — ситуацію має вирішити психолог — шкільні психологи мають професійну освіту і досвід вирішення таких питань, – радила дітлахам Людмила Антоник

       Якщо вчитель і психолог не справляються, то треба звертатися до директора. А ЯКЩО ЙДЕТЬСЯ ПРО ФІЗИЧНЕ НАСИЛЬСТВО, ТО ДИРЕКТОР МАЄ ОБОВ’ЯЗКОВО ЗАЛУЧАТИ СОЦІАЛЬНІ СЛУЖБИ ТА ПОЛІЦІЮ

До уваги батьків !!!!!! З юридичної точки зору ви не можете прийти і поговорити безпосередньо з дитиною, яка ображає вашу. Це можна ініціювати лише через школу або психолога. Інакше можна отримати судовий позов за залякування чужої дитини.

       Наприкінці заходу діти отримали інформаційні листівки з роз’ясненням основних прав дитини, буклети про систему безоплатної правової допомоги та проекту “Я маю право!” По закінченню зустрічі її учасники мали згоду отримати відповіді на запитання та поспілкуватися з представниками служб.

Кам’янсько – Дніпровське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Щаслива, 110. Телефон: (06138) 2-32-73;

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука 99. Телефони: (0619) 43-00-58; (0619) 43-00-59; (096) 523-98-55.