назад

Нікчемність договорів, що укладені не з тим братом-близнюком

sudДо Самбірського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась жінка з особливими потребами пенсійного віку. Пенсіонерка звернулась з метою захисту її інтересів у справі про визнання нікчемними договорів купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки.

За словами жінки, в січні 2008 року вона дала згоду відповідачу на укладення з ним договору довічного утримання. Спершу відношення до неї зі сторони чоловіка було нормальним, але згодом він почав забороняти їй ходити по будинку, користуватися холодильником та продуктами. У 2011 році чоловік побив пенсіонерку, завдавши їй легкі тілесні ушкодження, про що вона повідомила поліцію.

Саме тоді виявилось, що жінка підписала не договір довічного утримання, а договори купівлі-продажу свого будинку та земельної ділянки! І що найцікавіше, вона підписала їх не з тим чоловіком, з яким мала намір укласти договір – а з його братом-близнюком (жінка не розрізняє їх, коли вони окремо).

В результаті, при укладенні договорів було порушено норми цивільного законодавства, а саме:

ч.2, 4 ст.207 ЦКУ: правочин вважається таким, що вчинений в письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (договір підписав не той брат, з яким жінка хотіла укласти договір);

ст. 655 ЦКУ: для виникнення правовідношення купівлі-продажу необхідне волевиявлення однієї особи (продавця) на продаж належного їй майна та волевиявлення іншої особи (покупця) на придбання цього майна за плату (жінка не бажала продавати своє майно, крім цього жодних коштів від, так званого, продажу свого майна жінка не отримала);

ч.1. ст.215 та ч. 1-3, 5, 6 ст.203 ЦКУ – недійсність правочину може бути обумовлена невідповідністю волі і волевиявлення.

Відтак, Самбірським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги за цим зверненням було призначено адвоката – Мирославу Цапар, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області. Адвокатка склала позовну заяву про визнання недійсними правочинів, за якою Самбірським міськрайонним судом Львівської області було відкрито провадження у справі.

З’ясувавши всі обставини справи, суд вирішив задовольнити позов клієнтки Мирослави Цапар та визнати недійсними договори купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки.