назад

Нотаріальні послуги стануть більш доступними для жителів Полтавщини

1458631007 notar

 

            Під час чергової апаратної наради, що відбулася сьогодні, 14 серпня 2017 року у приміщенні ОДА, було обговорене питання щодо оптимізації надання нотаріальних послуг на території області. Участь у засіданні взяв й перший заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Микола Лахижа.

            «Обслуговування населення Полтавської області здійснюють 37 державних нотаріальних контор, в яких працюють 35 державних нотаріусів, 15 посад залишаються вакантними. У районах, де вакантні посади державних нотаріусів, відповідні послуги надаються державними нотаріусами з інших нотаріальних контор області» – повідомивзаступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник Управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Віталій Коноз.

 Крім того, очільник Управління державної виконавчої служби пояснив значну кількість вакантних посад складною процедурою отримання особами свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.

 Микола Лахижа, в свою чергу, розповів про результати проведеного аналізу опитування громадян та працівників бюро правової допомоги щодо проблем у діяльності нотаріату, наголосив на необхідності комплексного підходу до вирішення питання, відзначив необхідність поєднання зусиль для вирішення організаційних, методичних та інформаційних завдань.

Проаналізовано діяльність бюро правової допомоги на території області, яка засвідчує значну кількість звернень громадян, у тому числі і з питань спадкового законодавства.

 «Діяльність бюро правової допомоги забезпечує доступ громадян до правової допомоги в усіх куточках області, адже фахівці бюро консультують громадян з різних галузей законодавства, представляють інтереси громадян, які мають право на вторинну правову допомогу у відповідних державних органах, органах місцевого самоврядування, судах, що дозволяє громадянам відчувати правовий захист держави та  реальну правову допомогу» – зазначив він.

 Представники системи БВПД та органів юстиції області запропонували розробити графіки проведення консультування громадян працівниками бюро правової допомоги та приватними нотаріусами Полтавської області у бюро та відповідних місцевих центрах з надання правової допомоги задля того, щоб громадяни могли отримати якісні правові послуги, зокрема і з питань спадкового законодавства.

За результатами розгляду питання дано відповідні доручення.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на  безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.(0532) 56-26-66.  Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.