назад

У Регіональному центрі з надання БВПД у Сумській області пройшло внутрішнє навчання

2017 08 14 SuR navch114 серпня у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Андрієнко провела внутрішнє навчання на тему «Залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії».

Вона зазначила, що під час проведення окремої процесуальної дії, відповідно до ч. 3 ст. 53 КПК, захисник має ті самі права й обов’язки, що й захисник, який здійснює захист протягом кримінального провадження. Таке правило обумовлюється єдністю процесуального статусу захисника у кримінальному провадженні, а й тому й не може бути ніяких розбіжностей у визначенні обсягу його процесуальних прав залежно від того, чи постійно він бере участь у кримінальному провадженні, чи його роль є епізодичною.

2017 08 14 SuR navch2

«Частина четверта коментованої статті закріплює право захисника на конфіденційні побачення з підозрюваним, обвинуваченим для підготовки до проведення процесуальної дії або обговорення її результатів», – говорить Марина Андрієнко.

2017 08 14 SuR navch4

За словами доповідача, оскільки у випадках, передбачених частиною першою коментованої статті, захисник виконує свої обов’язки тимчасово, то це не покладає на нього обов’язку надалі здійснювати захист у всьому кримінальному провадженні або на окремій його стадії (ч. 5 ст. 53 КПК).

2017 08 14 SuR navch5

«Завдання його діяльності вважаються вичерпаними по закінченню тієї процесуальної дії, для участі в якій його було залучено. У цьому випадку його участь слід розглядати не тільки як гарантію забезпечення права підозрюваного, обвинуваченого на захист, а як гарантію здійснення кримінального провадження в цілому, адже без його участі в окремих випадках неможливим є подальший рух самого кримінального провадження», – зауважує Марина Андрієнко.

2017 08 14 SuR navch3

Довідково

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.