назад

Новели законодавства: суть і практика застосування

136-125 квітня 2018 року в рамках правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» головний спеціаліст Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич у приміщенні центральної районної бібліотеки міста Сторожинець провела тематичний семінар «Новели законодавства: суть і практика застосування».

«Згідно з ухваленим 17 травня 2017 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», внесено зміни до частини 3 статті 181 Сімейного кодексу України. Відповідно до нової редакції, за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються як частка від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, з яким вона проживає», – пояснила фахівець Сторожинецького бюро правової допомоги Габріела Іринич

Спосіб стягнення аліментів визначає той із батьків, з яким проживає дитина. Отже, спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, може бути змінений судом за позовом одержувача аліментів. Аліменти виплачуються на користь того з батьків, з ким проживає дитина: якщо дитина проживає з матір’ю, то аліменти на її утримання сплачує батько, і навпаки. Про це розповіла фахівець системи безоплатної правової допомоги.

Присутні також дізнались, що до боржників, які мають заборгованість у сплаті аліментів за 6 місяців і більше, відтепер, згідно із законом, можуть застосовувати різні види покарань:
• позбавлення права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості;
• вилучення прав на керування транспортним засобом;
• обмеження права користування вогнепальною, мисливською чи пневматичною зброєю;
• суспільно корисні роботи.

Наприкінці заходу всі охочі мали змогу поставити питання працівнику Сторожинецького бюро правової допомоги. Було також розповсюджено інформаційні буклети.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а, тел. (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).