назад

Суб’єктам пробації – про права людини

24042018Probacija

Права людини є загальносвітовою цінністю, а рівність прав і свобод усіх людей – це один з найбільших здобутків цивілізації. Саме такі принципи закріплено у Загальній декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.                                                           У Конституції України окремий розділ присвячено правам і свободам людини і громадянина. Стаття 21 Конституції України визначає, що всі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними. Згідно зі статтею 22 Основного Закону держави, права і свободи людини і громадянина, закріплені Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. Стаття 22 Конституції України підкреслює, що за прийняття нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.        

24 квітня 2018 року керівниця Решетилівського бюро правової допомоги взяла участь у проведенні виховної години для осіб засуджених до покарання без позбавлення волі “Реалізація прав людини в сучасному українському суспільстві” у Решетилівському районному секторі з питань пробації.      24042018 Probacija         

Заступниця начальника відділу Решетилівського бюро правової допомоги Наталія Черниш розповіла присутнім про еволюцію ставлення держави та суспільства до прав людини в основних історичних епохах, починаючи від зародження вчень про права людини у Стародавній Греції та закінчуючи сьогоденням, назвала ряд міжнародних та національних нормативних документів, де вони закріплені й конкретизуються та роз’яснила присутнім зміст, способи реалізації та захисту прав людини в Україні.

Наталія Черниш наголосила на особливому характері прав людини поряд з іншими суб’єктивними правами особи як невідємних і таких, що належать кожному від народження.

«Сьогодні існує дієва система національних та міжнародних механізмів захисту основних прав людини, однак завжди слід пам’ятати, що свобода кожного поширюється лише до тієї межі, від якої починається свобода інших людей», – підкреслила фахівець бюро правової допомоги.

Крім цього, співробітниця системи безоплатної правової допомоги розповіла присутнім про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та розповсюдила буклети, повідомила, де можна отримати безоплатну правову допомогу.

Решетилівське бюро правової допомоги працює за адресою:Полтавська область, Решетилівський район, м. Решетилівка, вул. Покровська, 11.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.