назад

Нові підходи у вирішенні соціальних потреб громадян

83-131 січня 2018 року в приміщенні Путильського районного центру зайнятості відбувся круглий стіл на тему: «Співпраця з партнерськими організаціями щодо реалізації нових підходів у наданні соціальних послуг населенню за кейс-менеджментом». Що це за новий підхід? Чому його варто застосовувати? Про це розповіли учасникам заходу.

Застосування нових підходів дозволить підвищити ефективність робити системи безоплатної правової допомоги. Саме тому фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги традиційно беруть участь у круглих столах та семінарах на відповідну тематику. Під час одного з таких мова йшла про «кейс-менеджмент», тобто про індивідуальний соціальний супровід. Такий підхід поширений за кордоном, до прикладу, у роботі з неповнолітніми та переселенцями, а наразі він впроваджується і в Україні.

83-2

«У 2018 році служба зайнятості широко запроваджує у роботу «кейс-менеджмент», – розповів учасникам круглого столу директор Путильського районного центру зайнятості Михайло Яківюк. Більш детально на принципах такого підходу зупинилася заступник директора Валентина Торак: «Це передбачає ознайомлення з життєвою ситуацією людини, визначення потреб та мотивів, встановлення покрокових дій та планування спільних заходів задля досягнення визначеної мети, моніторинг та оцінювання результатів роботи».

Від теорії до питань, як це працюватиме на практиці. Працівники служби зайнятості наводили приклади. «Наприклад, намір працевлаштуватись у магазині має матір неповнолітньої дитини. Роботодавець готовий працевлаштувати, але буковинка змушена відмовитись. Причина: залишати дитину у робочий час ні з ким. Що ж у такому випадку змінить підхід «кейс-менеджмент»? Фахівець служби зайнятості докладатиме зусиль не лише, щоб знайти необхідну вакансію, а ще й допомагатиме влаштувати дитину у садочок».

Де ще можна застосовувати «кейс-менеджмент»? Під час зустрічі думками ділились директор Путильського територіального центру соціального обслуговування Іван Бордіженко, головний спеціаліст відділу підтримки та розвитку інфраструктури Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк, керівник Путильського районного сектору з питань пробації Центрально-західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Олеся Гордей, представниця благодійної організації «Волонтери Путильщини з Україною в серці» Оксана Забродоцька, директор Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія Фокшек і не лише.

На завершення фахівець системи безоплатної правової допомоги розповів, куди мають змогу звертатись буковинці, які потребують консультацій та роз’яснень із питань правового характеру. «Задля надання оперативної правової допомоги можна використовувати дистанційні пункти доступу до правової допомоги», – нагадав головний спеціаліст відділу підтримки та розвитку інфраструктури Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Пилип’юк. Він пояснив, що таке первинна і вторинна правова допомога і надав контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).