назад

Новоград-Волинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги допоміг батьку врятувати своїх дітей

09.08.2016 - Konsultazia NУ серпні 2015 року батько двох малолітніх дітей приїхав провідати своїх дітей до колишньої дружини. Але жінка залишила місце проживання в м. Новоград-Волинський та виїхала разом із дітьми в м. Запоріжжя. Пізніше чоловік виявив, що колишня дружина проживає зі співмешканцем та разом з ним активно зловживає алкоголем, а аліменти не використовуються за призначенням. Більше того, колишня дружина не зважає на стан здоров’я дітей: у доньки вроджені вади серця та й син потребує термінового медичного втручання.

Як фахівці Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги допомогли батьку врятувати своїх дітей – читайте далі.

Інтегратор місцевого центру Віталій Радзивіл допоміг підготувати позовну заяву про зміну місця проживання малолітніх дітей, звільнення від сплати аліментів, стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав колишньої дружини.

Позовна заява мотивована наступним: відповідно до ст. 7 Сімейного кодексу України жінка та чоловік мають рівні права та обов’язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім’ї. Ст. 141 Сімейного кодексу України визначає, що батьки мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. В ст. 150 Сімейного кодексу України зазначено, що батьки зобов’язані піклуватись про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно ст. 273 Сімейного кодексу України, якщо матеріальний або сімейний стан особи, яка сплачує аліменти, чи особи, що їх одержує, змінився, суд може за позовом будь-кого з них змінити встановлений розмір аліментів або звільнити від їх сплати. Суд може звільнити від сплати аліментів осіб, за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Вивчивши позовні вимоги чоловіка, дослідивши подані докази та врахувавши думку органу опіки та піклування, у кінці липня 2016 року Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області в повному обсязі задовольнив позовні вимоги чоловіка.

На даний час діти готуються до нового навчального року та забезпечені житлом. Дівчинці проведено ряд складних операцій в м. Житомирі, а хлопець пройшов курс лікування. Але найголовніше те, що діти знаходяться в безпеці, оточені турботою та любов’ю батька.