назад

Новий порядок призначення субсидій у 2017 році

narada subsidiyi 1Як змінився порядок оформлення субсидій у 2017? Що таке монетизація субсидій? Як пройде процес повідомлення громадян про призначення або відмову в призначенні субсидії? – саме з такими питаннями жителі нашої громади почали все частіше звертатися до працівників Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

З метою обговорення актуальних питань, проблемних аспектів, новел в законодавстві, 27 липня 2017 року відбулася робоча нарада працівників центру та бюро правової допомоги, які знаходяться під юрисдикцією Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з начальником відділу субсидій управління соціального захисту населення Роздільнянської районної державної адміністрації Юлією Швець.

narada subsidiyi 1

narada subsidiyi 2

На зустрічі Юлія Швець пояснила основні положення Постанови Кабінету міністрів України від 26.04.2017 року № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» яка набрала чинність з 01.05.2017 року, зокрема зазначила, що отримання субсидій в цьому році стало зручніше ніж в попередньому, а саме:

  • від 01 травня 2017 року субсидії будуть надавати з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік, як це було раніше. Також в доходи не враховуються: допомога при усиновленні, соціальна допомога учасникам АТО та одноразова грошова допомога при народжені дитини;
  • встановлено, що опалювальний період починається з 15 жовтня та закінчується 15 квітня по всій території України;
  • громадянам, які протягом опалювального періоду 2016-2017 рр. отримували субсидію і мають прострочену понад два місяці заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг (газопостачання, електроспоживання, теплопостачання, водопостачання, водовідведення, квартплата, вивіз сміття) субсидію з 01 травня 2017 року призначено не буде.

Призначення субсидії 01 травня 2017 року, відповідно до зазначеної постанови, буде здійснюватись лише тим, хто протягом двох місяців з дати інформування про не призначення субсидії документально підтвердить сплату заборгованості, тобто надасть до управління соціального захисту населення квитанцію про сплату заборгованості або договір про реструктуризацію.

Якщо заборгованість буде погашена більше ніж через два місяці, субсидія буде призначатися з місяця, в якому громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладення договору.

Також було обговорено новелу постанови Кабінету міністрів України від 26.04.2017 року № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» – монетизація – це грошова виплата одержувачам субсидій, які  протягом опалювального періоду 2016-2017 років заощадили 100 куб. м газу або 150 кВт електроенергії, якщо вона використовувалась для індивідуального опалення.

Для того, щоб отримати грошову виплату субсидіантам, які протягом опалювального сезону 2016-2017 років економно використовували природний газ для обігріву оселі, необхідно до 1 вересня подати до управління соціального захисту населення РДА або до селищної та сільських рад заяву та реквізити особового рахунку відкритого в банківській установі. На момент подачі заяви рахунок у банку має бути відкритим.

З усіх питань стосовно порядку надання житлових субсидій у Роздільнянському районі можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресоюм. Роздільна, вул. Незалежності, 2.

Електронна адреса: rozdilna.odesa@legalaid.od.ua

Скайп: legalaid_rozdilna 

Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103