назад

Колектив Лановецького міжрайонного управління водного господарства проінформували про право на охорону праці

20428288 1444308018948115 1317740639 n

Нещодавно керівник Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк провела правопросвітницький захід із колективом Лановецького міжрайонного управління водного господарства на чолі з начальником Юрієм Батьковцем. Очільниця бюро розповіла представникам господарства про систему безоплатної правової допомоги, що діє на Тернопільщині та роз’яснила окремі норми законодавства.

Лановецьке міжрайонне управління водного господарства, як роз’яснив під час зустрічі Юрій Батьковець, здійснює управління та контроль за використанням, охороною і відтворенням водних ресурсів, обслуговуючи при цьому 737  гідротехнічних споруд, у тому числі 145 міжгосподарських.

Спеціалісти управління забезпечують контроль за використанням, охороною і відтворенням водних ресурсів у зазначених районах крім того здійснюють природоохоронні заходи, проводять будівництво водогосподарських та інших об’єктів. «На виконання цих робіт, – наголосив керівник, – спрямований багаторічний досвід і творчий потенціал працівників».

Керівник бюро, враховуючи специфіку роботи господарства, роз’яснила працівникам їхні права на охорону праці, посилаючись на ст. 6 Закону України «Про охорону праці».

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують, або для виробничого середовища чи довкілля. Він зобов’язаний негайно повідомити про це безпосереднього керівника або роботодавця. Факт наявності такої ситуації за необхідності підтверджується спеціалістами з охорони праці підприємства за участю представника профспілки, членом якої він є, або уповноваженої працівниками особи з питань охорони праці (якщо професійна спілка на підприємстві не створювалася), а також страхового експерта з охорони праці.

За період простою з причин, передбачених частиною другою цієї статті, які виникли не з вини працівника, за ним зберігається середній заробіток. Працівник має право розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо роботодавець не виконує законодавства про охорону праці, не додержується умов колективного договору з цих питань. У цьому разі працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного заробітку.

Працівника, який за станом здоров’я відповідно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за згодою працівника на таку роботу на термін, зазначений у медичному висновку, і у разі потреби встановити скорочений робочий день та організувати проведення навчання працівника з набуття іншої професії відповідно до законодавства.

На час зупинення експлуатації підприємства, цеху, дільниці, окремого виробництва або устаткування органом державного нагляду за охороною праці чи службою охорони праці за працівником зберігаються місце роботи, а також середній заробіток.

Наприкінці заходу керівник бюро наголосила присутнім, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Лановецького бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59.

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.