назад
21.06.17

Об’єднуємо зусилля та підвищуємо правову спроможність жителів територіальних громад Полтавщини

2233

 

Підвищення правової спроможності територіальних громад є пріоритетом у роботі фахівців системи БВПД та спрямоване на інформування населення про їх про права, свободи та обов’язки, розширення доступу громадян до правової допомоги, зокрема, шляхом діяльності мобільних, дистанційних пунктів, здійснення виїзних прийомів на базі сільських рад області, проведення правопросвітницьких заходів, налагодження ефективних комунікативних зв’язків, здійснення виступів у ЗМІ.

 

21 червня 2017 року в рамках реалізації Програми правової освіти населення Власівської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки заступник начальника Зіньківського бюро правової допомоги Сергій Корнійко взяв участь у роботі дистанційного пункту доступу до БПД на базі Власівської сільської ради.21.06.2017Viasivka Zinkiv

Громадяни зверталися до працівника бюро з питаннями стосовно отримання субсидії на літній період, оформлення спадщини, отримання державної допомоги на дітей та ін.          

Сергій Корнійко надав безоплатну правову допомогу всім хто її потребував. Зокрема роз’яснив, що відповідно до ст. 3 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», призначаються такі види державної допомоги сім’ям з дітьми: допомога у зв’язку з вагітністю та пологами; допомога при народженні дитини; допомога при усиновленні дитини; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; допомога на дітей одиноким матерям.

        21 червня 2017 року заступник начальника Гадяцького бюро правової допомоги Ірина Калініченко взяла участь у виїзному засіданні мультидисциплінарної команди Гадяцького районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та відвідала село Тепле Гадяцького району Полтавської області, де завдяки співпраці з громадою діяв мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

        За консультацією до фахівця звернулися громадяни які потребували роз’яснення цивільного та сімейного законодавства. Зокрема, Ірина Калініченко роз’яснила правові наслідки позбавлення батьківських прав.

  Так, відповідно до ст. 166 Сімейного кодексу України, особа, позбавлена батьківських прав втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання, перестає бути законним представником дитини, втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми, не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником, не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування), втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною. Також фахівець роз’яснила, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Після прийому громадян Ірина Калініченко зустрілася з головою Вельбівської сільської ради Анатолієм Койлом, у підпорядкуванні якого знаходиться село Тепле. Сторони обговорили перспективи співпраці та взаємодії задля якісного та швидкого вирішення проблем сільської громади.Gad robzustr21062017

Адже лише об’єднавши зусилля можна досягти спільної мети – забезпечення рівного доступу до права та правосуддя для всіх верств населення в не залежності від їх матеріальних статків чи соціального статусу.

Цього ж дня Ірина Калініченко провела лекцію для депутатів Гадяцької міської ради. Говорили про права та обов’язки депутата місцевої ради у виборчому окрузі. Ірина Калініченко зазначила, що депутат місцевої ради є відповідальним  перед виборцями свого виборчого округу і їм підзвітним, тож у своїй роботі повинен взаємодіяти з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами самоорганізації населення, трудовими колективами, об’єднаннями громадян задля якнайкращого та повного вирішення проблем громади.Gad mrada21062017 2

Додатково фахівець бюро розповіла про діяльність Гадяцького бюро правової допомоги за останні 10 місяців та поділилася перспективами і планами на майбутнє.

З метою налагодження ефективних комунікативних зв’язків, 21 червня 2017 року заступник начальника Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко провів робочу зустріч з секретарем Коновалівської сільської ради Наталією Головня.21.06.2017 robocha zustrich mash

Під час спілкування партнери обговорили реалізацію основних цілей безоплатної правової допомоги, забезпечення високого рівня правової освіти жителів села та працівників сільської ради, а також перспективу подальшої співпраці та взаємодії. Окрім цього, фахівець бюро надав методичну допомогу з питань удосконалення надання правової допомоги громаді та забезпечив інформаційними матеріалами та тематичними буклетами на тему «Бюро правової допомоги – твій юридичний провідник».

У рамках меморандуму про співпрацю із Диканським районним центром зайнятості 21 червня 2017 року головний спеціаліст Диканського бюро правової допомоги Людмила Маценко провела для безробітних лекцію на тему: «Законодавчі новації у сфері надання субсидій населенню».21.06.2017 lektsiacentrduk

Під час заходу фахівець бюро поінформувала присутніх про основні зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 300 від 26 квітня 2017 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

У своїх роз’ясненнях Людмила Маценко зазначила: «Відтепер відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року для отримання субсидії громадяни зобов’язані подавати до управлінь соціального захисту населення довідки про відсутність у них заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг. Також ще однією новацією є те, що частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта»».

Додатково інформуємо, що скористатися послугами Гадяцького бюро правової допомоги можна звернувшись за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5  тел. (05354) 3-25-05.

Диканське бюро правової допомоги знаходиться за адресою:: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), тел. (05351) 9-73-53.

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: (05353) 3-34-74 .

Машівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Машівка, вул. Незалежності, тел.: (05364) 9-14-11.