назад

400113 640Наркоманію багато хто взагалі не вважає хворобою. Але від цього бути нею наркотична залежність не перестає. Безліч людей щиро і безуспішно намагаються припинити прийом наркотиків, проте виходить далеко не у всіх.

       Для лікування цих людей в нашій країні, як і в багатьох країнах світу, застосовують так звану замісну терапію або замісну підтримувальну терапію – ЗПТ. Вона не усуває наркотичної залежності, але дозволяє повернути наркомана у суспільство та сім’ю. Людині, що прагне до позбавлення від хвороби, ЗПТ дає шанс вести нормальне життя, мати сім’ю, працевлаштуватись, й, найголовніше, не бути для оточуючих загрозою безпеки та джерелом проблем.  

       Щоб підтримати дану категорію людей, роз’яснити їх права, допомогти адаптуватися та відчути себе повноцінними членами суспільства, за ініціативи благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя», напередодні Міжнародного дня боротьби з вживанням наркотиків та їх незаконним обігом, 21 червня начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Бердянського МЦ Євген Сухомлин зустрівся та поспілкувався з пацієнтами Бердянського наркологічного диспансеру. Усім присутнім Євген Сухомлин детально розповів про роботу Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, послуги, які надає установа, контактну інформацію та закликав, в разі необхідності, звертатися за допомогою до центру.

        Окрему увагу було приділено темі, яку присутні на заході виявили бажання розібрати більш ретельно – права та обов’язки учасників ЗПТ при затримані й арешті та права та обов’язки правоохоронних органів.

       З неабияким захопленням та цікавістю пацієнти диспансеру, які проходять лікування методом замісної підтримувальної терапії, слухали співробітника місцевого центру: лунало багато питань, хтось щось конспектував, хтось емоційно намагався розповісти, що вже опинявся в тій чи іншій ситуації, яку було наведено у прикладі.

       Кейс-менеджер кабінету ЗПТ при Бердянському наркологічному диспансері Ірина Шевченко запропонувала такі зустрічі проводити регулярно, щоб забезпечити підвищення рівня правової культури та обізнаності серед зазначеної групи громадян.

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909,

ел. пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua, скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).